Tag ansøgers briller på, når du rekrutterer

briller

Tag ansøgers briller på, når du rekrutterer

Tag ansøgers briller på, når du rekrutterer 715 217 HR-ON

Hvordan ser en rekrutteringsproces ud fra en kandidats perspektiv? I artiklen deler jobsøgende Morten en ansøgers blik på rekruttering.

Odenseanske Morten er 27 år og uddannet inden for kommunikation.
I sin fritid spiller han squash, leger barista, kreerer skæve hobbyting og rejser til udlandet med sin kæreste.
Han har ikke noget at klage over – bortset fra, at han endnu ikke har et fast job.

Erfaring med den gode rekrutteringsproces

Den foreløbige jobsøgning har ført til et par enkelte tidsbegrænsede stillinger for Morten. Derfor søger han stadig aktivt efter en ordinær stilling, så han kan slippe helt ud af dagpengesystemet. Siden Morten blev færdiguddannet i 2014, har han været travlt beskæftiget:

”Jeg har søgt omkring 200 jobs, så jeg har efterhånden dannet mig en mening om, hvad en god rekrutteringsproces er,” fortæller han.

Sideløbende med jobsøgningen har Morten været i forskellige praktik- og løntilskudsstillinger. Det har spidset hans faglige profil til gennem kurser.

“Jeg vil rigtig gerne arbejde med digital kommunikation og har derfor taget certificeringer i Google Analytics og Adwords.”

Står af, når der bruges floskler

Med alle de jobansøgninger bag sig, er Morten efterhånden godt rustet i at læse jobopslag. Og fra en ansøgers blik på rekruttering er der mange enslydende opslag.

”En ting, jeg har studset meget ved i min jobsøgning, er, at virksomhederne ofte bruger klichéer. Eller at de bare remser en hel masse ting op, de vil have, at man skal kunne. Det er sjældent, jeg støder på en jobannonce, der er skrevet virkelig målrettet”, fortæller Morten.

Han eksemplificerer:

”Hvis jeg læser et stillingsopslag fra et lille bibliotek i udkantsdanmark, og de skriver: du er verdensmester i sociale medier, så kan jeg ikke lade være med at tænke: hvis jeg var verdensmester i sociale medier, så ville jeg nok ikke søge et job her. Hvis de i stedet havde været mere realistiske og ærlige, og måske endda haft lidt selvironi, så ville jeg være mere interesseret i stillingen.”

At virksomheder ofte tyer til klichéer i deres stillingsopslag, er Morten ikke den eneste, der oplever. I en større undersøgelse fra Jobfisk.dk fremgår præcis samme pointe. På samme vis bedømmer undersøgelsens 311 adspurgte jobsøgende også virksomhedernes evne til at skrive klare og fyldestgørende profilbeskrivelser som middelmådig.

Læs også: Mangfoldighed er en del af HR-ONs DNA

Design spiller en stor rolle

Morten har en procedure, når han skal søge et job. Han slår først et smut forbi virksomhedens hjemmeside samt deres Facebook- og LinkedIn-side.

”Det gør jeg for at få et indtryk af virksomheden. Dernæst kan jeg afgøre, om jeg vil søge, og hvordan jeg målretter min ansøgning bedst muligt.”

I den indledende proces er virksomhedernes visuelle elementer af stor betydning:

”Hvis en hjemmeside eller et jobopslag ser lækkert ud, giver det lige lidt ekstra til min motivation for at søge jobbet. Er det derimod dårligt lavet, kan jeg godt trække lidt på det og tænke: hvor professionelle er de mon lige? Det er vigtigt for mig, at jeg kan genkende virksomheden i deres stillingsopslag – både hvad angår tekst og design.”

Læs mere om, hvorfor det betaler sig at tænke over det visuelle, når du rekrutterer: Værdibaseret rekruttering giver både mening og profit.

Gennemsigtighed i processen, tak!

Når Morten søger et job, får han de fleste gange en bekræftelse på, at ansøgningen er modtaget. Derimod kniber det nogle gange med afslag.

”Det er af og til, at jeg lige studser over, hvad der mon er sket med en given stilling, jeg har søgt. Så får jeg måske afslaget tre måneder senere. Og nogle gange slet ikke.”

Det kan være demotiverende at læse afslag på afslag. Alligevel sætter Morten pris på at vide, hvor langt i processen arbejdsgiver er nået.

”Det er da ærgerligt at få et afslag, men så kan man ligesom bedre komme videre og fokusere på noget nyt. Det er også meget rart, når de skriver i bekræftelsen eller jobannoncen, hvornår der afholdes samtaler. Når den dag så kommer, og man stadig ikke er kaldt til samtale, så ved man godt, at man nok ikke får jobbet.”

Udover løbende og relevant information sætter Morten stor pris på, når rekrutteringsprocesserne er effektive:

“Når det hele ikke trækker ud, og jeg ved, hvad jeg kan regne med.”

Vil du vide mere om ansøgeres generelle oplevelse af at indgå i rekrutteringsprocesser, kan du læse hele undersøgelsesrapporten fra Jobfisk her.
Læs også hvilke syv brølere, du bør undgå, når du rekrutterer.