Værdibaseret rekruttering – et udviklerperspektiv

Valu-based reruitment

Værdibaseret rekruttering – et udviklerperspektiv

Værdibaseret rekruttering – et udviklerperspektiv 700 250 HR-ON

Som udvikler i HR-ON, kom jeg til at tænke lidt over, hvad værdibaseret rekruttering egentlig betyder for rekrutteringssystemet og for udviklernes arbejde.

Ofte taler vi jo om værdibaseret rekruttering i forbindelse med de mellemmenneskelige processer, som ligger oven på selve rekrutteringsplatformen.
Men da rekrutteringsplatformen netop er hele rekrutteringsprocessens fundament, skal det værdibaserede element selvfølgelig også ikke blot afspejles heri, men direkte understøttes og nødes af HR-ON.

En værdibaseret tilgang

Lad mig give et helt konkret eksempel på, hvorledes vi kan se den værdibaserede tilgang til selve rekrutteringsprocessen i HR-ON.
I mange systemer laver man en for-screening af ens kandidater. I nogle systemer kan man give en kandidat enten en finger nedad, en finger til siden, eller en finger opad – ganske som man råt vurderede gladiatorerne i det gamle Rom.

Med HR-ONs rekrutteringssystem, HR-ON Recruit, giver vi folk stjerner. Nogle kan få flere stjerner end andre, men ingen skal vurderes direkte negativt  – de passer blot ikke til kriterierne.
Dette kan synes som en ubetydelig ting, men det kan faktisk være med til at farve rekrutteringskulturen i den enkelte organisation. For når man giver kandidater den negative tommelfinger nedad, finder man samtidig ud af, hvilke kandidater, der har fået flest nedadvendte tommelfingre. Og et sådan system hjælper dermed rekrutteringsudvalget til ikke bare at finde den bedste kandidat, men også den værste. Med andre ord, forstyrres fokus og systemet opfordrer til en vis råhed i processen.

Læs også: Mangfoldighed er en del af HR-ONs DNA

Omsorg i systemet

Facebook har længe nægtet at indsætte en dislike-knap i deres system. Det gør de, fordi Facebook skal være et rart og udviklende sted at være. De ønsker derfor ikke at bidrage til den råhed og udstillelse, en dislike-knap vil kunne medføre. Det er klogt, og det samme gør sig gældende for rekrutteringssystemer. Vi skal nøde (persuasiveness!) en positiv og udviklende rekrutteringskultur med fokus på kandidaternes værdier og kundskaber. Ikke det modsatte!

Samtidig gør det noget ved vores tanker og hjerner, når vi agerer positivt i stedet for negativt. Vores hjerner er simpelthen bygget til at belønne positiv adfærd og altruisme. Derfor trives vi ikke i miljøer, hvor vi skal agere eller respondere negativt på andre mennesker – vi stresses. Når vi i stedet får lov at agere positivt, belønner hjernen os med masser af dopamin.

Læs Politikens artikelDerfor bliver du sundere af at gøre andre glade

Vi giver stjerner

Så derfor giver vi stjerner i HR-ON. Til sidst vil man så få en række kandidater, der ikke har fået stjerner. De står tilbage som neutrale ansøgere, der blot ikke mødte vores kriterier. Og systemet opfordrer os ikke til at gå på strandhugst efter et godt grin eller lignende blandt de dårligste kandidater, for ingen er dårligst.

Det er at vise omsorg, og det er en værdi, og systemet opfordrer os til kun at koncentrere os om de kandidater, der scorede højst.

Læs mere om vores værdibaserede rekrutteringssystem