GenZ_blogFeature

Klar til Generation Z? Sådan forbereder to virksomheder arbejdspladsen til det unge guld

Klar til Generation Z? Sådan forbereder to virksomheder arbejdspladsen til det unge guld 1200 628 HR-ON

Klar til Generation Z? Sådan forbereder to virksomheder arbejdspladsen til det unge guld

Allerede nu arbejder flere generationer sammen under ét tag, og snart siger arbejdspladser velkommen til flere og flere fra Generation Z. Den nye generation skiller sig allerede markant ud end de forrige generationer, derfor har vi spurgt Ditur og Umbraco, hvordan de gør arbejdspladsen klar til Gen Z.

Fremtidens arbejdskraft har fået mange navne: ‘de digitale indfødte’,’ iGen’, ‘internetgenerationen’, ‘generation solo’, ja, listen bliver ved. På trods af de mange navne og idéer om hvordan Gen Z er, bør virksomheder være forberedte på en anderledes generation, der også stiller krav tilbage til virksomheden.  

Hvem er Generation Z?

  • Gen Z er født i perioden 1997-2012
  • Generationen er vokset op i en verden med internet, smartphones og utallige apps
  • Generation Z ser sig selv som verdensborger grundet digitaliseringen og dens muligheder 
  • Klimaforandringer optager generationen mere end nogle af de forrige generationer 

Allerede i 2025 vil Generation Z udgøre 25 % af arbejdsstyrken

Men hvad skal en virksomhed ændre på arbejdspladsen, og skal man overhovedet ændre noget? Generation Z er en alsidig gruppe med forskellige forudsætninger i livet, hvorfor vi taler om generaliseringer, men det er ikke ensbetydende med, at virksomheder ikke bør forholde sig til det unge guld.

Generationens søgen efter arbejdspladser med bl.a. jobsikkerhed, karrieremuligheder, feedback, og direkte kommunikation med ledelsen bliver urokkelige krav og kendetegnene ved generationen. 

Den typiske Gen Z jobsøgende leder efter en virksomhed, hvor stillingen er meningsfuld, hvor CSR ikke kun er initiativer på papir, og hvor der er mulighed for fleksibilitet. Dé virksomheder, som opfylder disse kriterier, har allerede nu et forspring på at få fat i den yngre generation og de gode talenter – og endda at fastholde dem i virksomheden. 


Det også vigtigt at huske på, at de virksomheder der formår at skabe en mangfoldig arbejdsplads i praksis, hvor der bl.a.  er diversitet i alder og erfaring, er mere innovative og skaber en større bundlinje.   

Og hvordan tiltrækker man Generation Z?

Desværre er en 10-tips-liste med, hvordan iGen tiltrækkes ønsketænkning. Taget i betragtning at der findes utallige brancher med forskellige behov, ville listen hurtig falde til jorden – eller måske endda ryge direkte i skraldespanden.  

Med andre ønsker, såsom fleksibilitet og mening med jobbet, der skiller sig ud fra de forrige generationer, vil vi i stedet for en liste dele to virksomheders svar på, hvordan de har sagt, og stadig siger, velkommen til den nye generation.   

To virksomheders bud på, hvordan de er klar til Generation Z

Vi har spurgt Ditur og Umbraco, hvad de gør for at tage godt imod den kommende arbejdsstyrke – og her kan du finde notesbogen frem. 

Tag inspirationen fra virksomhederne med dig, og find ud af, hvad der kan virke i din virksomhed

Det er ikke “bare” et arbejde

Den første virksomhed der deler sin viden med os, er Ditur. HR Business Partner hos Ditur, Simone Garbenfeldt, fortæller at virksomheden allerede nu har mange medarbejdere fra Generation Z, og at virksomheden sørger for at fastholde de unge gennem flere forskellige initiativer, da arbejde er meningsfuldt og er altså mere end bare noget, du gør fra kl. 8-16:

“Vi ved det betyder meget at et arbejde ikke bare er et arbejde, men at man får en personlig tilknytning.”

Ditur har i deres domicil bl.a. prioriteret padelhal, fitnessrum, bordfodbold, bordtennis mm. til medarbejderne, der skaber et sted og miljø, der er mere end bare arbejde. Men udover et domicil der byder op til at medarbejderne har mulighed for at skabe personlige relationer til kollegaer og ledere, har virksomheden også fokus på sociale arrangementer der ifølge Simone Garbenfeldt også holder sammenholdet ved lige.” 

Som nævnt søger generationen også efter en arbejdsplads, hvor der er mulighed for at få ansvar, og det er der netop hos Ditur, hvor Simone Garbenfeldt uddyber:

“[D]et [er] en af vores store forcer at man fra dag 1. har mulighed for at tage ansvar og have indflydelse på tingene. Følelsen af at være helt klar over hvad det er man bidrager til i det store billede.”

Erfaringerne, som Ditur deler, er ikke initiativer målrettet kun til Generation Z, men er også tiltag og muligheder, virksomheden skaber for alle sine medarbejder. 

Billeder fra Diturs domicil

Notér følgende key points: fokus på at skabe mere end bare en arbejdsplads, sociale aktiviteter og samvær er en prioritering, samt ansvar fra første arbejdsdag. 

Arbejde skal give mening 

Ligeledes deler virksomheden Umbraco erfaringer om Generation Z. Christian Tvede, ansvarlig for People, Love & Culture (PLC), fortæller at virksomheden ikke kun har tilpasset sig generationen men for alle i virksomheden: 

“Umbracos værdier og arbejdsmetoder passer rigtigt fint til Generation Z. Vi har ikke gjort noget specielt for at tilpasse os særligt til generationen, men løbende tilpasset, når det giver mening for medarbejdere og virksomhed.”

Eksempelvis har Umbraco udarbejdet en work-from-anywhere politik, der giver plads til fleksibilitet og selvrealisering. Politiken muliggør at medarbejdere kan slå sig ned i f.eks. Grækenland eller Bali og samtidig være en del af Umbraco-teamet . Muligheden for at arbejde andetsteds skal naturligvis være i overensstemmelse med ens team lead.” 

Der skal også være plads til personlighed og udvikling, hvorfor virksomheden tilbyder i alle sine afdelinger et karrierespor internt i afdelingen eller ud af afdelingen, så man kan forfølge sine drømme og blive udfordret – der skal være plads til mennesket, som Christian Tvede fortæller: 

“Vi gør meget ud af at fortælle, at det er vigtigt for os, at det er meget velkommen at du har plads til at være dig […] En af vores kerneværdier er ‘trust’, altså tillid.”

Der er plads til alle, og udover Umbracos initiativer, har virksomheden også fokus på hyppig feedback og én til én samtaler. Alt er heller ikke arbejde, det sociale skal også dyrkes i virksomheden, hvorfor teams opfordres til at lave noget socialt. Om det er fredagsbar, firmaevents, brætspil, sport eller noget helt andet, så er det plads.

Der er tid til hygge hos Umbraco

Hiv fat i din blyant og notér: fleksibilitet, plads til personlighed, udvikling, tillid og socialt fællesskab.

Velkommen til Generation Z

Ditur og Umbraco har delt deres bud, og nu er det tid til at kigge indad: hvordan ser din arbejdsplads ud? Er virksomheden klar til Generation Z, og hvis ikke, hvordan kommer I i gang? Kig på de noter som du skrev ned, mens du noterede dig de to virksomheders erfaringer. 

Det unge guld står klar med idéer og arbejdskraft, og virksomheder skal stå klar med nogle af generationens ønsker. En ting der er godt at huske på, er at I i fællesskab kan skabe de allerbedste rammer, og med tiden bliver disse rammer bedre, så det gælder bare om at springe ud i det.