Hvad er mangfoldighed egentlig? – Din virksomhed er en “box of chocolates”

Hvad er mangfoldighed egentlig? – Din virksomhed er en “box of chocolates” 1200 628 HR-ON

Hvad er mangfoldighed egentlig?
– Din virksomhed er en “box of chocolates”

Mangfoldighed er som en æske fyldte chokolader. Som Forrest Gump siger: “Man ved aldrig, hvad man får”. Ligesom forskellige smage og former overrasker, byder mangfoldighed på variation, forskellige kompetencer og perspektiver, som virksomheder kan blive rigere af.  Men inden mangfoldighed kan skinne igennem i praksis, er første step at besvare spørgsmålet: hvad er mangfoldighed?

En mangfoldig virksomhed, der har en divers og inkluderende medarbejderstab på tværs af alder, seksualitet, religiøs overbevisning, køn og forskelligartethed på andre facetter, skaber grobund for en arbejdskultur med høj tillid og engagement

Men kan du besvare spørgsmålet: Hvad betyder mangfoldighed? Måske kan du svaret med det samme, eller også har du brug for et minut eller to til at formulere et svar, der også passer ind i din virksomhed.

Tag det helt roligt. For du ved helt sikkert, hvad du skal sige  – men hvordan kan man så lige sørge for, at svaret også er fyldestgørende. Det kan du finde ud af her i blogindlægget.

Løft hr-indsatserne med et alt-i-et hr-system.

Ja, hvad er mangfoldighed. Det er…

Et godt og måske svært spørgsmål at besvare. Det er vigtigt, at din virksomhed har en definition eller fælles forståelse for, hvad mangfoldighed betyder i jeres virksomhed, og hvordan I i fællesskab arbejder med emnet. Og bliv ikke forvirret, når du støder på et mangfoldighed synonym såsom ‘alsidighed’, ‘forskelligartethed’ eller ‘diversitet’. 

Mangfoldighed på engelsk kan du også støde på. Det vil ofte være oversat til og forbindes med ‘diversity, equity, and inclusion’ (DEI)

Når I er nået til enighed i virksomhedens mangfoldighed betydning, og hvordan den afspejles i virksomheden, er næste step at udarbejde konkrete tiltag og opgaver, som virksomheden har tænkt sig at følge, så omsætter hele virksomheden mangfoldighed fra værdi til praksis.

3 bud på hvad mangfoldighed er og ikke er i virksomheder 

Mangfoldighed er: 

  • En vedvarende forpligtelse til at skabe et positivt arbejdsmiljø, der booster engagement og innovation
  • En forpligtelse til at skabe lige muligheder for alle medarbejdere uanset baggrund, køn, race, seksuel orientering og andre faktorer
  • En kontinuerlig proces, der kræver engagement på alle niveauer af virksomheden

Mangfoldighed er ikke:

  • Bare en kvantitativ måling af forskellige medarbejdere
  • En overfladisk markedsføringsstrategi
  • En engangshandling eller et mål, der kan opnås og derefter overses

Sådan kan ‘hvad er mangfoldighed’-spørgsmålet besvares af virksomheden

Det er ikke nogen hemmelighed, at diversitet på arbejdspladsen fører til social samhørighed og trivsel i dit team. Derfor er det vigtigt, at virksomheden tidligt i mødet med nye medarbejdere og andre interessenter klart og tydeligt besvarer, hvad mangfoldighed er i virksomheden. 

Udover aktiv kommunikation og daglige tiltag kan I også benytte jer af et  HR-system, der eksempelvis kan holde alle jeres virksomhedsdokumenter om mangfoldighed samlet ét sted, og som altid kan tilgås af alle medarbejdere. 

Du kan også benytte HR-ON Recruit til mangfoldig rekruttering. Det kræver nemlig de rette værktøjer at ansætte de skjulte potentialer. Brug HR-systemet til at rekruttere efter mangfoldighed i stedet for kun at kigge på kompetencer. 

Med klare definitioner, tiltag, og systemer, kan virksomheder hurtigt og rigtigt besvare mangfoldighed-spørgsmålet. Men man kan og bør altid arbejde med emnet – det kan du også inddrage i dit svar.

Vil du vide mere om vores produkter såsom HR-ON Recruit? Du kan prøve vores prisberegner og få en pris til din virksomhed, eller booke en demo med en af vores salgskonsulenter.

Book en gratis demo af HR-ON Recruit

FAQ: Hvad er mangfoldighed?

  • Mangfoldighed refererer til tilstedeværelsen af ​​forskellighed inden for en given gruppe, organisation eller samfund. Det inkluderer forskelle i baggrund, kultur, erfaringer, perspektiver, køn, race, seksuel orientering og meget mere.

  • I en virksomhedskontekst refererer mangfoldighed typisk til variationen i medarbejderes baggrund, erfaringer, perspektiver og egenskaber mm.. Diversitet refererer til aktiviteter, politikker og strategier, der adresserer mangfoldigheden for at fremme inklusion, ligestilling og en positiv arbejdskultur.

  • Mangfoldighedsledelse handler om at proaktivt håndtere mangfoldigheden i arbejdsstyrken for at fremme inklusion og ligestilling i virksomheden. Det fokuserer på at skabe en kultur, hvor forskellighed værdsættes, respekteres og dyrkes, samtidig med at man arbejder på at eliminere diskrimination og uretfærdighed.

  • Mangfoldig rekruttering handler om at tiltrække og ansætte kandidater med forskellig baggrund og erfaring for at skabe en mangfoldig arbejdsstyrke. Det er vigtigt, da det øger innovationen og forbedrer virksomhedens arbejdskultur.