et blogindlæg hvor du kan få styr på mus-samtalen med disse 6 termer

Få styr på din næste MUS-samtale med disse 6 HR-termer

Få styr på din næste MUS-samtale med disse 6 HR-termer 1200 628 HR-ON

Få styr på din næste MUS-samtale med disse 6 HR-termer

MUS-samtalen – hvad er formålet? Den gode MUS-samtale sigter mod at afdække, hvornår dine medarbejdere oplever størst tilfredshed, motivation og produktivitet. I dette blogindlæg vil vi udforske 6 HR-termer, du bør kende inden du afholder din næste samtale.

Vores HR-ordbog slår op i kapitlet om den gode MUS-samtale, og fokuserer på de 6 vigtigste HR-termer inden for medarbejderudviklingssamtalen, og hvordan du kan mestre medarbejderudviklingen gennem din næste samtale. 

Medarbejderudviklingssamtalen er mere end blot en formalitet i virksomhedens årlige kalender. MUS er nemlig en anledning for medarbejderen at komme med feedback, men også en strategisk mulighed som leder for at styrke medarbejderudvikling og skabe et givende arbejdsmiljø. 

MUS-samtalen er en vigtig disciplin at mestre i processen til medarbejderudvikling. Herunder præsenterer vi dig for 6 HR-termer, som du kan bruge til at strukturere den gode medarbejdersamtale.

Den gode MUS-samtale: her er 6 HR-termer du bør kende

Hvad er MUS?

MUS er en forkortelse for medarbejderudviklingssamtale. Ofte afholdes MUS én gang om året, hvor medarbejder og leder i fællesskab taler om og evaluerer det forgangne arbejdsår og planlægger det næste år. Hvilken leder man taler med, kan variere fra virksomhed til virksomhed; dog er samtalen typisk med lederen af den afdeling, medarbejderen arbejder i. Til MUS anvendes ofte et skema, et MUS-skema, som indeholder en række spørgsmål, der er relevante for medarbejderens job, og som hjælper med at forme samtalen.

Hvad er et MUS-skema?

Et MUS-skema er et skema, der bliver anvendt til medarbejderudviklingssamtaler. Skemaet indeholder en række spørgsmål, som hjælper med at forme samtalen mellem leder og medarbejder. Disse spørgsmål kan bl.a. handle om medarbejderens jobtrivsel, jobtilfredshed og jobforventninger. Man behøver ikke følge skemaet fra punkt til punkt men derimod bruge den som en guide til samtalen.

Hvad er medarbejderudvikling?

Medarbejderudvikling refererer til de processer og aktiviteter, der sigter mod at forbedre og styrke medarbejdernes faglige kompetencer, viden, færdigheder og præstationer på arbejdspladsen.
En vigtig komponent i medarbejderudvikling er MUS-samtalen, som udgør en central del af medarbejderudviklingsprocessen. I samtalen identificeres styrker, udfordringer og mål, hvilket skaber en forståelse for hvordan medarbejderen kan udvikle sig.

Læs også: Brug surveys til at engagere lederen og medarbejderen

Hvad er MUS-hjulet?

MUS-hjulet skal hjæpe jer med at optimere jeres MUS-samtale. Hjulet viser hele den gode MUS-proces, og forbereder jer på, hvad der kan fokuseres på allerede inden, under og efter samtalen. Hjulets 3 faser bygger på en god forberedelse, en god og struktureret dialog og en god opfølgning efter samtalen. På denne måde kan du omdanne jeres MUS til et betydningsfuldt værktøj for den samlede arbejdsplads. 

Hvad er en udviklingsplan?

Ved slutningen af mødet fastlægger medarbejder og leder en udviklingsplan. Udviklingsplanen har til formål at omsætte jeres samtale til konkrete beslutninger, for hvert af de emner som er valgt fra jeres samtalehjul. Udviklingsplanen skal sikre, at de fokuspunkter der er gennemgået ved MUS-samtalen, bliver implementeret, og overholdt af begge parter. På denne måde fungerer udviklingsplanen som et praktisk redskab, der følger op på jeres samtale.

Hvad er opfølgningssamtaler?

Det er hensigtsmæssigt efterfølgende at afholde opfølgningssamtaler. Formålet med opfølgningssamtaler er at følge op, og eventuelt tilpasse udviklingsplanen fra medarbejdersamtalen. Opfølgningssamtalen skal fastholde fokus på hvorfor det var, at man satte tingene i gang, og fastholde engagement og motivationen i udviklingen.

At planlægge medarbejdersamtaler kan virke forvirrende, men med et komplet HR-system som HR-ON Staff får du muligheden for at skabe en strukturet ramme for medarbejdersamtalen. I HR-ON Staff, kan du kan nemt tilføje noter fra en samtale under den enkelte medarbejders stamkort. Dette gør ikke kun opfølgningsmøder mere struktureret, men sikrer også, at begge parter har skriftlige forventninger til hinanden.

Så, er du klar til din næste MUS-samtale! Tilføj flere termer med vores HR-ordbog

Hvis du ønsker at fordybe dig yderligere inden for HR-verdenen, kan du tage et kig videre ind i vores HR-ordbog. Her forklarer vi løbende begreber og termer indenfor HR, så du kan op kan opbygge din helt egen HR-vidensbase.  

Du kan se de andre kapitler i vores HR-ordbog nederst på siden.