11 trin til at sende dine medarbejdere godt på arbejde

Overhold ferieloven: 11 trin til at sende dine medarbejdere godt på ferie

Overhold ferieloven: 11 trin til at sende dine medarbejdere godt på ferie 1016 572 HR-ON

Overhold ferieloven: 11 trin til at sende dine medarbejdere godt på ferie

Et pusterum i form af en god lang sommerferie er essentiel for dig og dine medarbejdere. Hjernen har godt af et langt frikvarter fra arbejdsrelaterede mails, møder, deadlines osv. Og for at ferien for alvor gør sin indvirken, er der en række tiltag, du kan gøre, for at støtte dine medarbejdere til at holde fri. Heeelt fri.

Går du op i at sende dine medarbejdere godt på ferie?

Måske ikke. Men i så fald bør du gøre det. Både forskere, læger og organisationer pointerer vigtigheden af, at hjernen får lov til at “holde fri” for at kunne restituere nøjagtigt lige som det øvrige af kroppen. Med vores 11 trin får du helt konkrete tips til at sikre, at du og dine medarbejdere kan nå i mål med de mest presserende opgaver inden ferien og dermed slippe arbejdet fuldstændigt og møde friske ind, når ferien er slut – samtidig med, at I overholder ferieloven.

Og som bekendt giver glade og veludhvilede medarbejdere mere værdi for virksomheden.

Sådan overholder I ferieloven

I 2020 trådte en ny ferielov i kraft. Det betyder overordnet set følgende:

 • Ret til 5 ugers ferie: Ferieloven sikrer alle medarbejdere ret til 5 ugers ferie i ferieåret fra 1. september til 31. august
 • Samtidighedsferie: Det er muligt at holde ferien inden for samme år, som medarbejderen optjener ferien (fra 1. september til 31. august). Selve afholdelsen kan udstrækkes til årets udgang
 • Ferie på forskud: Det er muligt at “låne” feriedage, selvom man endnu ikke har optjent det antal dage, man ønsker at holde – efter aftale med arbejdsgiveren
 • Overfør ferie: Det er muligt at holde ferie fra sidste år, der endnu ikke er afholdt – efter aftale med arbejdsgiveren

Herunder præsenterer vi de 11 trin som inspiration til, hvordan du sikrer, at jeres medarbejdere kommer godt på sommerferie.

Afklar forventninger 🤝

1) Få afklaret forventninger til de enkelte afdelinger for sommeren og juster arbejdsbyrden efter ressourcerne. Med andre ord er det en god ide at prioritere opgaverne sammen med medarbejderne og sætte realistiske målsætninger for, hvad der skal nås inden ferien.

2) Giv mulighed for at medarbejderne kan færdiggøre deres opgaver: Støt op om, at medarbejderne kommer i mål med alle projekter ved at sikre, at der er afsat tid til det, og der så vidt muligt ikke kommer nye opgaver ind i dagene op til ferien, som risikerer at stjæle tid fra det, der er vigtigst at få afsluttet.

3) Skab overblik over hvem der har fri hvornår: Det gør det nemmere medarbejderne imellem at koordinere, så en opgave ikke strander, fordi en specifik kollega har fri. Du kan f.eks. med HR-ON Staff se i kalenderen, hvornår kolleger holder fri.

Få et brugervenligt tidsregistreringssystem fra HR-ON

Autosvar: Jeg nyder sydens sol – kontakt Preben imens jeg er væk ✉️📞

4) Påmind om at sætte autosvar med henvisning til kollega: Det er ikke alle, der husker at aktivere et autosvar, inden ferien ringer ind. Derfor er det en god ide at minde dine medarbejdere om at lave et autosvar til mails. Det samme gælder for telefonsvaren, og begge steder kan man med fordel henvise til en kollega, der kan træffes i stedet, så vedkommende, der rækker ud, ikke kontakter virksomheden forgæves.

5) Mind om at notere ferie i kalenderen: For nogen ligger det at registrere ferie i sin kalender på rygraden, mens andre liiige skal prikkes på skulderen for at huske det. Med en venlig påmindelse er det både nemmere for kollegerne, når de kan se, hvem der holder ferie hvornår, og samtidig kan medarbejderen også blive mindet om, at ferien er lige rundt om hjørnet, hvilket kan være med til at øge fokus på at komme i mål med de sidste opgaver.

Brug Engagements til at sikre dine medarbejdere får vigtige beskeder

Som kunde i HR-ON og med tilkøb af HR-systemet, HR-ON Staff, kan flere af de trin, vi anbefaler i denne guide, nemt løses ved hjælp af værktøjet Engagement Builder, og dermed er du et skridt tættere på en god sommerferie på arbejdspladsen.

 • Med en Engagement kan du let sende information direkte til den enkelte medarbejdere, som denne kan åbne via smartphone, tablet eller computer
 • Engagementen kan indeholde tekst, billeder, video, surveys m.m.
 • For at sende dine medarbejdere godt på ferie, kan indholdet fx være en sommerhilsen fra ledelsen, påmindelser om at sætte autosvar på mails og en meddelelse om kantinens åbningstider i sommerferien
 • Det er intuitivt at sætte en Engagement op i Staff, og en af fordelene er, at du kan holde øje med, hvem der har læst informationen

Lyder det som noget for dig? Book en gratis demo i dag og prøv.

Gør det nemt at komme godt tilbage efter ferien 👩‍💼🏢

6) Opfordr medarbejderne til at lave en liste med opgaver til efter ferien: Det gør det både nemmere at komme i gang efter ferien, og samtidig fortæller man hjernen, at de specifikke opgaver godt kan vente til efter sommerferien, så man uden problemer kan lade dem sive ud af hovedet nu.

7) Gå forrest som rollemodel: Hold ferie når du holder ferie. Det vil sige: Lad være med at tjekke og svare mails,  at acceptere mødeindkaldelser til møder ude i fremtiden osv. På den måde inspirerer du medarbejderne til også at holde HELT fri, når de har ferie, og vigtigst af alt sætter du standarden for, hvordan dine medarbejdere også bør trække stikket.

8) Opfordr til at den enkelte rydder op på sit skrivebord – både pc’ens og det fysiske skrivebord. På den måde kan man vende tilbage efter ferien til et rent bord og en frisk start.

med stafbuddy appen får i virksomheden lige i lommen

Boost jeres team spirit 🚀

9) Koordinering: Hav styr på hvem man kan få fat i, hvis der er noget akut, der skal løses på arbejdet. Vælg den person, der vil være mindst generet af et opkald fra arbejdet i sin ferie og afklar det med vedkommende, at det er ok.

10) Fejr jeres successer: Læg op til at de enkelte afdelinger internt præsenterer de opgaver og mål, teamet har nået det sidste kvartal eller halve år, så afdelingen kan gå på ferie med en woaw-følelse over, hvor langt I er kommet.

11) Send medarbejderne på ferie med en påskønnende hilsen: Formuler en sommerhilsen eller få ledelsen til at skrive en til medarbejderne med en påskønnelse af deres arbejde og ønsket om en velfortjent sommerferie.

FAQ: Hvordan sender jeg mine medarbejdere godt på ferie og overholder ferieloven?

 • Den nye ferielov fra 2020 betyder, at ferieåret løber fra 1. september til 31. august. Derudover er der en række fordele for lønmodtagerne, som ikke var tilfældet med den tidligere ferielov.

 • Den nye ferielov fra 2020 gælder for lønmodtagere. Ferieloven giver lønmodtagerne ret til at holde mindst fem ugers ferie inden for ferieåret.

 • Samtidighedsferie kom med den nye ferielov i 2020. Det betyder, at lønmodtagere kan holde ferie i takt med, at ferien bliver optjent. Det er fx en fordel for nye på arbejdsmarkedet, der kan holde betalt ferie allerede inden for første år, efter de er kommet på arbejdsmarkedet, hvilket ikke var muligt tidligere.

 • For at du og dine medarbejdere kan slappe bedst af i ferien, kan du gå forrest og vise, at når der står ferie på kalenderen, så er arbejdstelefonen slukket, og der bliver ikke besvaret hverken arbejdsrelaterede mails eller svaret på mødeinvitationer til møder ude i fremtiden.

 • Ferieloven giver alle ansatte i Danmark ret til 5 ugers (25 dages) ferie om året og regulerer optjening og afvikling af ferie. Feriefridage er derimod ekstra fridage aftalt gennem overenskomster eller ansættelseskontrakter og er typisk 5 dage om året.