mørkeblå baggrund med hvid tekst der siger 8 vigtigste hr-termer for effektiv rekruttering

De 8 vigtigste HR-termer for effektiv rekruttering

De 8 vigtigste HR-termer for effektiv rekruttering 1200 628 HR-ON

De 8 vigtigste HR-termer for effektiv rekruttering

At finde den perfekte medarbejder er en proces, der kræver tid og planlægning. Effektiv rekruttering omfatter nemlig en række perspektiver og opgaver, der er afgørende for at sikre den rette match mellem din virksomheds behov og den potentielle ansøgers færdigheder og personlighed. Vi har derfor samlet de 8 vigtigste HR-termer inden for effektiv rekruttering, som du bør kende til.

Vores HR-ordbog slår op i rekrutteringskapitlet og fokuserer på, hvilke HR-termer du bør kende i en rekrutteringsproces. Når vi taler om rekruttering af medarbejdere, har virksomhedens ansættelsesperson eller -udvalg en planlagt proces, som de går igennem, når virksomheden skal ud og finde en kandidat, der kan besætte den ledige stilling. 

Det er ingen hemmelighed, at der findes utallige artikler på nettet, der præsenterer et væld af rekrutteringsstrategier til effektiv rekruttering. Men når du står over for at opbygge din erfaring på området, kan det være som at navigere i en labyrint af information. Det kan være en udfordring at skabe klarhed og finde den rette retning i en verden af rekrutteringstips og -tricks.

Til en begyndelse kan du dykke ned i vores 8 HR-termer for effektiv rekruttering. Vi giver dig en introduktion til alt, lige fra rekrutteringssystem til Employment Lifecycle, og så kan du altid tilføje flere begreber, som du støder på i dit arbejde.

Få styr på effektiv rekruttering med disse HR-termer

Hvad er en ansættelsessamtale?

En ansættelsessamtale er en samtale, der foregår mellem en ansøger og virksomhed. Typisk deltager ansøgeren, en HR- og rekrutteringsmedarbejder samt en leder fra den relevante afdeling, hvor stillingen er ledig. Sammen diskuterer de stillingen, ansøgerens kvalifikationer og forventninger med det formål, at begge parter kan danne sig et indtryk af hinanden. Vha. et rekrutteringssystem kan virksomheden indkalde kandidater til en ansættelsessamtale.

Hvad er en jobsamtale?

En jobsamtale er et synonym for ansættelsessamtale. Begge begreber refererer til mødet, hvor kandidatens færdigheder vurderes, jobbet diskuteres, og beslutninger om ansættelse træffes. Termerne bruges ofte synonymt, selvom “ansættelsessamtale” fokuserer på det endelige valg, mens “jobsamtale” betoner samtalen om jobbet og kandidatens egnethed.

Hvad er en ansættelseskontrakt?

En ansættelseskontrakt er en kontrakt mellem arbejdsgiver og medarbejder. I ansættelseskontrakten står der beskrevet bestemmelser om bl.a. arbejdsopgaver, arbejdstid, løn, ferie m.m. for medarbejderen. Ansættelseskontrakten er derfor et skriftligt dokument om den aftale, der er indgået mellem arbejdsgiver og medarbejder.

Hvad er e rekruttering?

Også kaldet online rekruttering, foregår digitalt i virksomheder gennem brug af et rekrutteringsprogram som f.eks. HR-ON Recruit. E-rekruttering skaber fleksibilitet og effektivitet ved at nå flere ansøgere og reducere afstandens betydning for jobsamtaler. Dog kan e-rekruttering virke upersonlig, hvorfor det er op til den enkelte virksomhed at bestemme, hvordan deres rekruttering finder sted. 

Hvad er et rekrutteringssystem?

Et rekrutteringssystem er en software, der hjælper med at administrere ansættelsesprocessen. Det opretter stillingsopslag, modtager ansøgninger, administrerer kandidatoplysninger, planlægger interviews og evaluerer ansøgere. Disse systemer letter ansættelsesprocessen ved at organisere data, kommunikere med ansøgere og give analyser af rekrutteringsresultater – alt sammen noget der kan bidrage til en effektiv rekruttering.

Hvad er aktive og passive ansøgere?

Aktive ansøgere er dem, der aktivt søger job ved at sende ansøgninger og deltage i forskellige aktiviteter som f.eks. jobmesser. Passive ansøgere er dem, der ikke aktivt er jobsøgende, men kan være åbne for nye muligheder. F.eks. kan rekruttering af ledere ske ved, at ansættelsesudvalget retter forskellige strategier mod begge grupper, for at fange deres opmærksomhed. 

Hvad er en rekrutteringsstrategi?

Når du arbejder med effektiv rekruttering, er en strategi vigtig. En rekrutteringsstrategi er et planlagt sæt handlinger, skabt for at tiltrække ideelle kandidater til ledige stillinger i en virksomhed. Den indebærer taktikker, der identificerer, tiltrækker og ansætter kvalificerede ansøgere til specifikke roller gennem jobbeskrivelser, forskellig annoncering og samtaler. Ansættelsesudvalget kan f.eks. bruge et rekrutteringssystem til at opstille disse strategier.

Hvad er Employment Life Cycle?

“Employment Life Cycle” dækker de forskellige stadier af en medarbejders ansættelse i en virksomhed. På engelsk kaldes disse stadier for: attraction, recruitment, onboarding, retention, development og offboarding. Hver fase er vigtig, hvor hr rekruttering har en afgørende rolle i at starte og afslutte medarbejderens livscyklus ordentligt i virksomheden. Ofte kan et rekrutteringssystem være behjælpeligt til hver stadie.

Tilføj flere termer til din HR-ordbog

Kan du ikke få nok af effektiv rekruttering og HR-termer, kan du udvide din viden ved at tage et kig i vores HR-ordbog. Vi gennemgår alverdens begreber og emner inden for HR og rekruttering, og vi opdaterer løbende vores ordbog. Du kan få mere HR-inspiration ved at klikke dig videre ind på HR-ordbog nederst på siden på tagget. 


Ønsker du at udforske vores rekrutteringssystem, HR-ON Recruit? Book en demo i dag og få en personlig samtale med en af vores kundekonsulenter for at diskutere dine behov og finde din rette løsning.