Virtual reality som et fremtidig HR-værktøj

Virtual reality som et fremtidig HR-værktøj 1200 627 HR-ON

Virtual reality som et fremtidig HR-værktøj

HR-ON deltog i work-live-stays netværksmøde, hvor der blev diskuteret VR’s potentiale som HR-værktøj i fremtidig rekruttering.

På trods af, at Virtual reality (VR) ikke er et nyt koncept på markedet, så begynder det at implementere sig i virksomheders daglige rutiner. Dog bliver det mest brugt til underholdning, behandling af patienter og læring, men hvad nu hvis man kunne bruge VR, som et behjælpeligt praktisk værktøj, når man skal rekruttere?

Hvad er virtual reality?

Virtual reality er en teknologi, hvor brugeren kan opleve et fordybende univers gennem stereografiske briller. Selve den simulerede oplevelse bliver kreeret gennem et 360° kamera, hvor billedet følger med brugerens bevægelser. Brugeren kan interagere med det virtuelle miljø, hvilket skaber en fornemmelse af et realistisk univers.

VR bliver understøttet af enten et VR-headset eller et multi-projekteret miljø, hvor andet teknologisk udstyr kommer i spil for at skabe en mere realistisk VR-oplevelse. Dertil bliver der etableret teknologisk udstyr, som aktiverer andre sanser hos brugeren. Heriblandt lyde og miljømæssige omstændigheder såsom vind og varme. Alt dette giver brugeren en mere realistisk oplevelse, hvor deres fysiske tilstedeværelse bliver simuleret i det virtuelle miljø.

I dag bliver VR brugt til underholdning i form af spil, hvor brugeren bliver en del af et spilleunivers og sociale virtuelle verdener. Dog er VR også blevet et værktøj, som fokuserer på brugerens læringsprocesser i form af uddannelse og arbejdsmiljøer. Det kreerer et træningsmiljø, hvor mennesker under træning kan eksperimentere med virkelige oplevelser og udvikle deres færdigheder uden, at det har konsekvenser i den virkelige verden. Eksempelvis gør sundhedsstuderende og militæriske uddannelser brug af VR til at træne studerende i farlige situationer.

VR som rekrutteringsværktøj

Når en virksomhed skal i gang med en rekrutteringsperiode, kan det være svært at finde den rigtige kandidat til specifikke jobs. Især fordi en kandidat ikke får mulighed for at fremvise, hvem de egentlig er og deres kompetencer gennem en ansøgning. Dette kan resultere i tab af de bedste kandidater, som har de bedste kompetencer til den jobløsning, man søger. Her kan VR komme i spil og give kandidaterne mulighed for at vise deres færdigheder samt vise et mere præcist billede af, hvem de er. Dertil er der nogle fordele ved at bruge VR:

  • En virtuel rundvisning af arbejdspladsen
  • Virksomheden kan observere kandidaten i specifikke scenarier
  • Træning af medarbejdere

Virtuel rundvisning af arbejdspladsen

Når en kandidat søger et job, kender de ikke til arbejdspladsen eller deres interne miljø, hvilket senere hen kan vise sig at være et sted, som de ikke føler sig komfortable i. Christian Hansen fra HR-ON lavede et oplæg til netværksmødet, hvor han snakkede om, hvordan HR-ON kunne give en fremtidig interaktiv tour på arbejdspladsen. Her vil kandidaten kunne gå rundt, som de vil i det virtuelle univers, hvor de ikke er styret af en videoers linearitet. Samtidig kan man inkorporere en funktion, hvor medarbejderne i det virtuelle univers kunne svare på en række spørgsmål, kandidaten vil kunne vælge fra en liste. 

På denne måde vil kandidaten kunne opleve HR-ON og se om det er en arbejdsplads for dem. Hvis det viser sig, at det ikke er, så kan kandidaten vælge at finde et andet sted, samtidig med at virksomheden har mulighed for at vælge kandidaten fra og finde en ny. Dette skaber en enorm tidsbesparing og brug af ressourcer for både kandidaten og virksomheden.

Virksomheden kan observere kandidaten i specifikke scenarier

Hvis det viser sig, at kandidaten føler sig komfortabel på den virtuelle arbejdsplads, så har virksomheden mulighed for at se, hvordan en kandidat er i specifikke scenarier. Dette vil være en case-baseret rekruttering, hvor VR skaber en arbejdssituation, som viser hvordan en kandidat er i forhold til sit kropssprog, prioritering og væremåde. VR skaber mulighed for, at en kandidat kan leve sig ind i et specifikt scenarie, hvor de kan interagere uden konsekvenser. Endvidere får virksomheden en mere præcis fornemmelse af, hvordan en kandidat agerer i specifikke scenarier, fremfor hvad de har skrevet i deres ansøgning og CV.

Træning af medarbejdere

VR gør det muligt for medarbejdere at træne både farlige og kritiske situationer uden, at det har konsekvenser i den virkelige verden. Dette kan forberede medarbejdere mentalt på forskellige scenarier, hvilket kan være effektivt, hvis de scenarier dukker op i den virkelige verden. Derudover giver det mulighed for reflekteret læring, hvor medarbejderen kan optimere sine færdigheder i et miljø, der er plads til at fejle i. Der er et kæmpe læringspotentiale for medarbejdere i at træne specifikke situationer i et virtuelt miljø, da det skaber udvikling og forståelse for sine egne færdigheder.

Dog understreger Christian fra HR-ON, at VR ikke ville kunne erstatte jobsamtalen, fordi menneskelig interaktion ikke fungerer godt kropssprogmæssigt bag en skærm. Når mennesker snakker sammen, aflæser vi hinandens kropssprog, hvilket bag et teknologisk værktøj kan være en udfordring. Når vi interagerer bag en skærm, skal hjernen bearbejde teknologiske fejl, som forsinkelser, hvilket gør den udmattet. Dette vil sige, at vi ikke kan erstatte den menneskelige interaktion, da mennesket er en stor del af ligningen, når det kommer til rekruttering. HR-ON vil derfor bringe mennesket frem via VR’s teknologiske fordele og ikke omvendt.

HR-ON’s fremtidige brug af VR

Til worklivestays event fremhævede Christian, hvordan VR kunne benyttes som et virtuelt rum, hvor man kan arbejde dynamisk med sine kandidater, og de informationer rekruttering medfører sig. Man skal forestille sig, at man tager sine VR-briller på og bliver placeret i et rum, hvor der er informationer spredt ud på væggene om diverse kandidater. Her vil man kunne flytte rundt på informationerne, hvor det er muligt at kunne spotte sammenhænge og mønstre i dataene, hvilket kan være en udfordring på en almindelig computerskærm. Derudover vil et virtuelt rum, hvor man kan organisere sit data, hjælpe med at huske, hvor specifikke informationer befinder sig, fordi det virtuelle miljø vil blive husket ligesom et værelse i sit hjem.

Yderligere vil det være muligt at kreere et rekrutteringsrum for hver runde, man rekrutterer, hvor man kan give kandidaterne en bedømmelse. Disse informationer vil kunne deles med andre ansatte, så de har adgang til samme informationer. Dette vil sikre, at informationer om kandidater bliver organiseret, hvilket gør skridtet mod at finde den bedste kandidat lettere.