Her er 7 brølere i din rekrutteringsproces som du let kan undgå.

7 brølere du bør undgå i din rekrutteringsproces: Sådan kan du løse dem

7 brølere du bør undgå i din rekrutteringsproces: Sådan kan du løse dem 1200 628 HR-ON

7 brølere du bør undgå i din rekrutteringsproces: Sådan kan du løse dem

De fleste ved, at det er en dyr fornøjelse for en virksomhed at ansætte nye medarbejdere. En fejlansættelse kan hurtigt få store konsekvenser og ende med at få omkostningerne yderligere i vejret. Her er 7 brølere, som du bør undgå i din rekrutteringsproces.

Hvad er en god rekrutteringsproces?

En god rekrutteringsproces er struktureret og målrettet, så den sikrer, at den rette kandidat ansættes til den rette stilling. Det starter med en god rekrutteringsplan, hvor virksomhedens behov afklares, og en tydelig jobbeskrivelse udarbejdes. 

Annoncering bør rettes mod de kanaler, der bedst når målgruppen, og screening af ansøgninger skal ske systematisk for at udvælge de mest kvalificerede kandidater. Strukturerede interviews og en professionel opfølgning med klare tilbagemeldinger sikrer en respektfuld og effektiv proces.

Desuden kan et rekrutteringssystem være en uvurderlig støtte, der effektiviserer vigtige dele af processen og frigør ressourcer til andre opgaver. Selv med en gennemarbejdet plan kan der dog opstå uforudsete udfordringer. Her er det vigtigt ikke at vende ryggen til problemet, men i stedet lære af situationen og bruge erfaringerne til at styrke fremtidige processer.

7 brølere du bør undgå i din rekrutteringsproces

Når du skal ud og finde din næste kollega, er der mange faktorer der spiller ind. Hele rekrutteringsprocessen kan vare imellem 3-8 uger, hvilket vil sige, at det er alt andet end en nem opgave. Flere medarbejdere skal med ind over opgaven, derfor er det vigtigt at undgå nogle fejlgrupper, da en fejlrekruttering kan koste en halv million – elller mere.

Her får du 7 brølere, som du kan undgå og tilmed høre HR-ONs CEO, Ali E. Cevik, erfaringer med rekruttering:

  1. Tab ikke overblikket

Ved at udarbejde en procesplan, der passer til din virksomhed, undgår du at spilde dyrebar tid. Planen hjælper dig med at time dine deadlines for eksempelvis offentliggørelse af stillingsannoncen, indkaldelse til samtale, den nødvendige tiltrædelsesdato, mv. På den måde kan du nemmere overholde aftaler med dig selv.

  1. Undgå floskler

Du har sikkert før læst i en jobannonce, at du ”skal kunne have flere bolde i luften”, eller du ”skal trives i en travl og afvekslende hverdag”. Ifølge Ali E. Cevik, bør du undgå at skrive denne slags floskler i din jobannonce. Standardvendingerne er for så vidt ikke dårlige, men de fleste jobsøgere ved godt, at de skal tages med et gran salt. Ved at tænke ud af boksen og kreere dit eget unikke jobopslag, øger du derimod virksomhedens troværdighed og fremmer interessen for stillingen.

  1. Undgå at køre i samme rille

Desuden er det Ali E. Ceviks erfaring, at vi generelt er mest trygge ved at ansætte og samarbejde med mennesker, der ligner os selv. Han opfordrer dog ansættelsesansvarlige til at anskue rekrutteringen fra nye vinkler for at gøre op med disse vaner, eksempelvis med blind rekruttering eller at publicere jobannoncen til nye medier. Når din annonce er unik, undgår du i højere grad standardansøgninger, da du henleder ansøgerne til at tage stilling til netop din annonce.

  1. Efterspørg ikke det hele

Undgå at bede om det hele i rekrutteringsprocessen. Skriv i stedet præcis, hvad det er, I leder efter i jobopslaget. Vær konkret med hensyn til værdigrundlag, indstilling, arbejdsmiljø og arbejdsopgaver. Du gør det samtidig lettere for dig selv, hvis du er opmærksom på at undgå at opliste modsætninger, såsom at en kandidat både skal være analytisk og udadvendt eller kreativ og struktureret, forklarer Ali E. Cevik. Han opfordrer til at være mere klar i spyttet og slå fast, om du søger en ung nyuddannet, en erfaren kandidat, eller en kreativ én med et bestemt certifikat.

  1. Undgå overfyldt indbakke

Når du modtager hundredvis af ansøgninger på e-mail, går overblikket hurtigt tabt, og tiden går med at administrere og systematisere ansøgningerne, sende bekræftelsesmails, indkaldelse til samtale og sende afslag. Med et rekrutteringssystem som HR-ON Recruit får du sat dine ledige stillinger og dertilhørende ansøgninger i system helt automatisk. Dermed kan du lette rekrutteringsprocessen og i højere grad bruge arbejdstiden kvalitativt på at screene kandidater og afholde samtaler frem for at skulle administrere en overfyldt indbakke. Og så arbejder rekrutteringssystemet med HR-ON Staff.

  1. Lad ikke guldet passere

Selvom du melder klart ud, hvad du søger (punkt 4), vil du ofte modtage mange forskellige kandidaters bud på, hvordan netop de, kan levere det. Her kan du med fordel give de mere utraditionelle karakterer en chance. På den måde åbner du op for udvikling, nye muligheder, arbejdsvinkler og overraskelser. Opgøret med de vante rammer, fordomme og forventninger giver mulighed for en udvidet horisont. Herudover giver det fornyet inspiration til, hvordan opgaven alternativt kan løses. Trods travlhed, eller at en samtale ikke ligger til højrebenet, kan du vinde meget ved at møde en bred vifte af dine ansøgere. Tænk på, hvordan du arbejder med mangfoldighed, og at din virksomhed er en “box of chocolates”.

Her kan man også tale ind i rekrutteringens tempo. En ineffektiv og langsommelig rekrutteringsproces kan resultere i, at dygtige kandidater forsvinder, fordi de får andre jobtilbud i mellemtiden. Lange ventetider og manglende kommunikation under rekrutteringsforløbet skabe frustration hos ansøgerne – især hos Gen z segmentet, hvilket kan skade virksomhedens omdømme. For at undgå dette bør virksomheder optimere deres rekrutteringsproces ved at sikre hurtig opfølgning og klar forventningsafstemning.

  1. Glem ikke virksomhedens værdier

HR-ONs system bygger på tankesættet værdibaseret rekruttering – et koncept, som vi også forsøger at overlevere til vores kundevirksomheder. Værdibaseret rekruttering indebærer, at man som virksomhed har fokus på at kommunikere virksomhedens kerneværdier på alle trin i rekrutteringsprocessen. Gør du det, har dine kandidater bedre mulighed for at forstå, hvad din virksomhed står for. På den måde bliver chancerne for at få en oprigtigt dedikeret medarbejder, også på lang sigt, større.

Skal du give din rekrutteringsproces et løft?

Det kan være en god idé at starte med at tale om brølerne og undersøge, hvor de optræder i din rekrutteringsproces. Rekrutteringsproblemer kan opstå fra tid til anden, men de er ikke nødvendigvis dårlige, hvis vi lærer og udvikler os af dem. Dog bør dit rekrutteringssystem fungere problemfrit og understøtte processen uden unødvendige udfordringer.

Du kan høre mere om, hvad vores kunder siger om os, eller dykke ned i, hvad Recruit kan tilbyde, som for eksempel rekrutteringsanalyse og muligheden for at oprette en skræddersyet karriereside.

Rekruttering kræver tid og indsats, men når den rette kandidat findes, er det hele arbejdet værd. At byde en ny kollega velkommen er en vigtig tid for både den nyansatte og virksomheden, og derfor spiller en velfungerende rekrutteringsproces en afgørende rolle

Download gratis Trivselskort fra HR-ON

FAQ: Hvad er en rekrutteringsproces?

  • Udfordringer som at finde kvalificerede kandidater eller undgå bias kan håndteres med klare kriterier, strukturerede interviews og brug af data fra rekrutteringssystemer.

  • Formålet er at finde den rette kandidat til en stilling, der matcher virksomhedens behov og kultur.

  • Typiske trin inkluderer behovsafklaring, udarbejdelse af jobbeskrivelse, annoncering, screening af kandidater, interviews, udvælgelse og opfølgning.

  • Et rekrutteringssystem som HR-ON Recruit kan automatisere administrative opgaver, give et bedre overblik over kandidater og forbedre kommunikationen, hvilket sparer tid og ressourcer.