KPI: Se resultaterne, ikke bare tallene. Hvad, hvordan, hvorfor.
Kender du styrken i dine rekrutteringsindsatser? KPI’er afslører, hvad der virker – og hvor du kan optimere. HR-ON Recruit sørger for at holde dig opdateret med dit seneste data, og du kan tilmed sammenligne dig med andre i branchen. Læs alt om KPI’er, og hvordan de bruges i HR-ON Recruit her.
Key Performance Indicators – eller KPI’er på dansk – kan være nøglen til en mere præcis og datadrevet rekrutteringsproces. De tal og målinger, du indsamler og analyserer, kan give dig værdifuld indsigt i, hvad der fungerer godt, og hvor der er potentiale for forbedring.
Men hvordan holder man styr på al den data? Og ville det ikke være en fordel, hvis dit rekrutteringssystem automatisk kunne opbevare informationen og samtidig give dig et klart overblik over dine rekrutteringsindsatser og KPI’er? Det kan du få med Recruit Insights i HR-ON Recruit.
Hvad er KPI?
Som introduceret er en KPI en målbar enhed, der bruges til at vurdere, hvor godt en virksomhed, afdeling eller medarbejder præsterer i forhold til fastsatte mål. KPI’er kan være strategiske, taktiske eller operationelle og bruges på tværs af brancher. Det er derfor vigtigt at forstå, hvilke KPI’er der er relevante for netop din virksomhed, så du kan træffe de rigtige beslutninger baseret på konkrete data. I dette blogindlæg vil vi fokusere på KPI’er i rekruttering.
At gennemføre en vellykket rekruttering, forstå processen og kunne identificere det særligt værdifulde talent er afgørende. Set ud fra et økonomisk perspektiv er det nemlig essentielt for virksomheder at have de rette personer i de rette roller – og samtidig sikre, at medarbejdere får den nødvendige støtte og de rette udviklingsmuligheder for at kunne lykkes. Det er en nøglefaktor for at skabe et stærkt afkast.
Hvorfor er KPI vigtigt?
Du har måske stødt på sætningen: “Min mavefornemmelse siger…” i en rekrutteringsproces. Naturligvis er fornemmelser vigtige at tage med i betragtning, men det betyder ikke, at det alene bør være dem, der afgør en ansættelse. Det kan nemlig føre til en fejlrekruttering – og koste dig både tid, energi og ressourcer.
En datadrevet rekruttering kan hjælpe dig med at træffe strategiske og velovervejede beslutninger. Mavefornemmelsen må gerne være en del af processen, men det er vigtigt at have data, der understøtter dine overvejelser. Uden det risikerer du, at din kommende medarbejder passer ind i en arketype, som ikke gavner virksomheden på sigt.
KPI’er hjælper virksomheder med at skabe overblik over deres performance og resultater. Når de er korrekt defineret, kan de bruges til at justere strategier og træffe mere kvalificerede beslutninger. KPI’er kan for eksempel være afgørende for at optimere arbejdsprocesser, øge effektiviteten og sikre, at både afdelings- og medarbejdermål bliver nået.
Eksempler på KPI’er i HR og rekruttering
Inden for HR og rekruttering kan KPI’er spille en afgørende rolle i at sikre, at rekrutteringsprocesserne er både målbare og effektive. Et eksempel på en relevant KPI er ‘time to hire’, som måler antallet af dage fra jobopslag til ansættelse. Denne måling giver virksomheden et konkret billede af, hvor lang tid det reelt tager at finde og ansætte den rette kandidat.
En anden vigtig KPI er ‘cost per hire’, som måler de samlede omkostninger forbundet med en ansættelse. Denne KPI giver indsigt i rekrutteringsomkostningerne og hjælper med at sikre, at virksomheden ikke bruger unødvendige ressourcer på at finde den rette medarbejder.
En tredje relevant KPI er ‘employee retention rate’, som måler, hvor stor en andel af medarbejderne der forbliver i virksomheden over tid. En høj fastholdelsesrate indikerer et godt arbejdsmiljø og velfungerende HR-strukturer, mens en lav rate kan pege på behov for forbedringer i ledelse, trivsel eller kultur.
KPI’er i rekruttering
- Time to Hire: Antal dage fra første kontakt med kandidaten til kandidaten accepterer jobtilbuddet.
- Cost per Hire: De samlede omkostninger ved at ansætte en ny medarbejder, inkl. annoncering, rekrutteringsbureau, interne timer m.m.
- Quality of Hire: Et mål for den værdi den nye medarbejder tilfører, typisk baseret på performance, fastholdelse og lederens tilfredshed.
- Offer Acceptance Rate: Andelen af jobtilbud, som bliver accepteret af kandidaterne.
- First-Year Turnover Rate: Andelen af nyansatte, der forlader virksomheden inden for det første år.
KPI i rekruttering med Recruit Insights
Med vores rekrutteringssystem HR-ON Recruit får du nu adgang til Recruit Insights – et forbedret statistikmodul, tilgængeligt for alle kunder. Få overblik over dine rekrutteringsdata og træf skarpere og hurtigere beslutninger baseret på solide indsigter.
Som en ekstra fordel kan du tilkøbe benchmarking-modulet i Recruit Insights, der giver dig mulighed for at sammenligne dine rekrutteringsdata med industristandarder. Få et klart billede af, hvordan din rekruttering performer i forhold til andre virksomheder – og identificer præcist, hvor der er potentiale for forbedringer.
Få dine KPI’er vist direkte på dashboardet for et hurtigt overblik – perfekt, når du skal identificere tendenser med det samme. Du slipper for mapper og dokumenter, for al din data er samlet i systemet – til gavn for både dig og dine kolleger.
Overvejer du, om Recruit Insights er det rette for dig? Du kan læse mere om fordelene ved HR-ON, beregne din pris med vores prisberegner eller booke en demo med en af vores salgskonsulenter.
FAQ: KPI og rekruttering
Hvad er KPI?
En KPI er en måleenhed, der bruges til at vurdere virksomhedens performance i forhold til fastsatte mål.
Hvad er et eksempel på KPI?
Eksempler på KPI’er i HR kan være time-to-hire, cost-per-hire og employee retention rate.
Hvordan måler man KPI'er?
KPI’er måles ved hjælp af dataanalyse, dashboards og måltal, der er relevante for virksomhedens mål.
Hvordan bruges et KPI-dashboard?
Et KPI-dashboard samler og visualiserer virksomhedens KPI’er, hvilket gør det nemt at få indsigt og træffe beslutninger.