Tjenester i skyen, kunstig intelligens, høj digitalisering. Danmark er klar til at tage næste skridt ind i den digitale revolution.
Intet andet land i EU er så langt med den digitale revolution som Danmark. Ifølge de seneste tal fra Eurostat er danske virksomheder simpelthen Europas mest digitaliserede. Dermed er det også oplagt, at Danmark kan blive springbræt for revolutionen inden for digital rekruttering. Det fortæller Ali Cevik, der er direktør for HR-Skyen.
– Der kommer en større og større forståelse for, at digitalisering ikke handler om at gøre tingene mindre humane. Tværtimod handler det om at frigive kræfter, så vi kan se hinanden i øjnene, når det giver mening og i stedet lade computerne passe rutine- og administrationsopgaverne, siger Ali Cevik.
I undersøgelsen ligger Danmark bedre end gennemsnittet på alle 12 parametre for digitaliseringsgrad.
Optager rutinearbejdet
Inden for e-rekruttering sker den digitale revolution konkret ved at alle opgaver så vidt muligt automatiseres. Dette betyder, at det manuelle arbejde stort set begrænses til at skrive et jobopslag og tage jobsamtalerne.
Alt fra fordeling af jobopslag til portaler og sociale medier, indkaldelse til samtale og selv underskrift på den digitale kontrakt klares med et klik på musen og et flueben.
Danmark er dobbelt så langt som EU
Tallene fra Eurostat viser, at 42 procent af de danske virksomheder har en høj eller meget høj digitaliseringsgrad. Danmark ligger dermed foran henholdsvis Finland og Norge, der er på 42 og 35 procent.
Helt i bund findes lande som Bulgarien og Rumænien begge med 12 procent, men lande som Frankrig og Storbritannien ligger også under gennemsnittet. De to lande ligger omkring 17 procent, mens gennemsnittet for EU ligger på 21. Dermed er Danmark dobbelt så langt i den digitale omstilling i forhold til andre lande i EU.
Sociale medier bliver fremtidens motor
Det næste udviklingstrin inden for digital rekruttering er overgangen fra jobportaler til sociale medier. Ligesom rekruttering har flyttet sig fra trykte jobannoncer til jobportaler, er annonceringen ved at flytte sig fra jobportaler til sociale medier.
Fordelen på de sociale medier er, at virksomhederne ikke længere er afhængige af, at kandidaterne selv opsøger annoncerne. På de sociale medier kan annoncerne målrettes kandidaterne, som så får dem ind i deres feed. Også selvom de måske ikke er aktivt jobsøgende.
– Sociale medier og særligt LinkedIn kommer til at spille en helt afgørende rolle fremover. I fremtiden behøver virksomhederne ikke længere satse på, at kandidaterne selv finder annoncerne, siger Ali Cevik.
Næsten halvdelen bruger SoMe
Danmarks Statistik har endnu ikke tallene for 2018, men allerede i 2017 havde 44 procent af virksomhederne brugt sociale medier til rekruttering. Samtidig havde 68 procent af virksomhederne på det tidspunkt en aktiv brugerprofil på mindst et socialt medie. Det var en stigning på 19 procent over de foregående tre år.
Samme sted kan man læse, at 61 procent af virksomhederne har haft vanskeligheder med at rekruttere IT-specialister. Året før var tallet 51 procent. Problemet med at rekruttere IT-specialister er relativt størst i små virksomheder.
Kunstig intelligens begynder at spille en rolle
54 procent af virksomhederne bruger ifølge Danmarks Statistik nu avanceret teknologi, herunder kunstig intelligens, robotter, satellittjenester og lignende. Avanceret teknologi er i denne sammenhæng defineret ud fra nogle kriterier fastsat af Danmarks Statistik. Internet og computere, der engang også var avanceret, men som i dag bruges af stort set alle er ikke regnet med.
Særligt kunstig intelligens er relevant i forhold til fremtidens rekruttering. Kun fem procent af virksomhederne bruger kunstig intelligens, og det tal er ikke steget fra 2017 til 2018. Kun inden for information- og kommunikationsbranchen har Danmarks Statistik kunne finde en stigning fra 13 til 18 procent.
Halvdelen af Danmark klar til skyen
Knap halvdelen af alle danske virksomheder benytter sig af cloud computing – tjenester i skyen – en stigning på 13 procent over det foregående tre år.
– Der er en lang række fordele for virksomhederne ved at bruge tjenester i skyen. De kan tilgås overalt, og virksomhederne skal ikke selv vedligeholde servere eller alt muligt andet. De kan bare koncentrere sig om deres kerneforretning, siger Ali Cevik.
I EU overgås Danmark kun af Sverige og Finland, der trækker markant fra EU-gennemsnittet på 21 procent med hele 57 procent af virksomhederne, der har gavn af cloud computing.