Generationsledelse eller ej: Skal man lede generationer på arbejdspladsen forskelligt?
Vi hører ofte om, hvordan forskellige generationer har særlige behov på arbejdspladsen: Generation Z stiller høje krav, Baby Boomers holder fast i velkendte metoder, Generation X fokuserer på egne resultater, og Generation Y søger mening i arbejdet. Men er disse fordomme med til at forme vores tilgang til generationsledelse, og bør vi overveje en ny måde at lede på?
Skal man lede generationer på arbejdspladsen forskelligt? Det spørgsmål har du nok stillet dig selv et par gange, måske særligt efter du har læst artikler om generationsledelse og hvordan forskellige generationer har forskellige behov, krav og motivationsfaktorer på arbejdspladsen.
Vi kommer ikke udenom, at der findes generationsforskelle. Nogle gange kan disse forskelle gøre, at generationer clasher på arbejdspladsen, men samtidig kan de også være en styrke, hvor generationerne ikke vil være foruden hinanden. Bør man droppe generationsledelse helt, hvis medarbejdere, på trods af små bump på vejen, er glade for hinanden?
Har du styr på generationernes navne?
- Baby Boomers (1946-1964)
- Generation X (1965-1980)
- Millennials også kaldt Generation Y (1981-1996)
- Generation Z (1997-2012)
- Generation Alpha (2013 og frem)
Generationsledelse med Old Souls og Silver Surfers
Generationer på arbejdsmarkedet har fået hver deres generationsportrætter og guides til at onboardes på den bedst mulige måde, men kan det være, at generationsbegrebet og -portrætterne er med til at adskille generationerne i stedet for at samle dem?
Ifølge Svend Brinkmann er der ingen videnskabelig evidens for en påstand om, at forskellene inden for en generation er mindre end forskellene mellem generationer. Man kan jo sagtens være ung med en “old soul” eller gammel og være en “silver surfer“. Generationsledelse kan såmænd ikke fortælle os præcist, hvem vi er.
Der er altid argumenter for og imod, når emner som disse kommer frem. Generationsforskelle er gode at kende til, men bør ikke være den eneste viden, du bruger til at lede dine medarbejdere. Medarbejderarketyper, eller blot det at du kender dine medarbejderes evner og indsats, er ligeså vigtige faktorer. Derfor er forskelsbehandling også noget, der skal tages med i ligningen.
Gratis Trivselskort til arbejdspladsen!
Trivsel er mere end bare et buzzword, og nu kan du være med til at italesætte og booste trivslen med Trivselskort.
Trivselskort er et sæt spillekort som åbner op for en dialog, hvor medarbejdere kan tale om, hvordan trivsel kommer til udtryk gennem forskellige scenarier. Download dem lige her.
5 råd til generationsledelse: Sådan kan du bruge dem
Her får du 5 råd til, hvordan du kan lede din organisation uden at generationsledelse er det eneste, du bruger:
1) Forstå forskelle, men undgå stereotyper
Se på medarbejdere som individer med unikke behov, kompetencer og præferencer, snarere end at sætte dem i generationskasser. Du kan være opmærksom på de generelle karakteristika ved forskellige generationer, men vær åben for individualitet.
2) Skab en inkluderende kultur
Frem aktivt en kultur, hvor forskelle værdsættes og respekteres. F.eks. kan der etableres mentor- eller buddyprogrammer, hvor viden og erfaring kan deles på tværs af generationer, til gavn for både yngre og ældre medarbejdere.
3) Kommunikation, kommunikation og kommunikation
Kommuniker med hinanden og lyt. Stilhed skal ikke betragtes som om, at alt er fint. Brug jeres interne kommunikationskanaler, face-to-face møder eller andet, hvor medarbejdere kan give feedback og udtrykke deres behov og præferencer.
4) Fleksible arbejdsmodeller
Tilpas arbejdsordninger til medarbejdernes livsfaser i stedet for kun deres alder. F.eks. kan småbørnsforældre have et ønske om at arbejde mindre, mens ældre medarbejdere vil arbejde mere. Behovene kan variere, find den bedste løsning for jer.
5) Kontinuerlig udvikling og læring
Tilbyd kontinuerlige lærings- og udviklingsmuligheder for alle medarbejdere, så de kan holde sig opdateret med de nyeste færdigheder og teknologier. Programmer, hvor forskellige generationer kan lære af hinanden er også en mulighed.
Generationsledelse eller situationsbestemt ledelse i stedet for?
Næste gang, når samtalen drejer sig om ‘det grå guld’ eller Generation Z, ja, bare generelt om generationer på arbejdsmarkedet, så træk lidt på smilebåndet. Kend generationsforskelle, men husk at undgå stereotyper.
Så når vi stiller spørgsmålet fra starten, om man skal lede generationer på arbejdspladsen forskelligt, vil vores svar være ja. Ikke fordi vi ikke kan se nogle træk, der går gennem en generation, men fordi det at handle ud fra en konkret medarbejders situation er bedre end at handle ud fra en generationstankegang.
Situationsbestemt ledelse går aldrig af mode og kan sagtens blandes med den viden, du har om de forskellige generationer. For eksempel kan en leder vælge ikke at sende en ældre medarbejder med stærke IT-kompetencer på et grundlæggende IT-kursus, men i stedet give vedkommende en rolle som mentor for yngre kolleger, der har efterspurgt læring om IT.
Flere generationer på arbejdspladsen er ikke en udfordring, men en stor styrke. Så næste gang du går gennem kontoret og ser Boomers, Millennials, Generation X og Z arbejde sammen, så glæd dig over den mangfoldighed og dynamik, du har på arbejdspladsen.
FAQ: Hvad er generationsledelse på arbejdspladsen?
Hvad er generationsledelse?
Generationsledelse tilpasser ledelsesstrategier til forskellige aldersgrupper på arbejdspladsen.
Hvorfor er generationsledelse vigtig?
Generationsledelse er vigtigt, fordi du får nogle generelle træk fra hver generation, som kan variere, og som er godt at vide som leder.
Hvordan adskiller generationsledelse sig fra traditionel ledelse?
Generationsledelse fokuserer specifikt på behovene og motivationsfaktorere hos medarbejdere fraforskellige generationer.
Kan generationsledelse føre til stereotyper?
Ja, hvis ikke praktiseret omhyggeligt, kan generationsledelse forstærke stereotyper om aldersgrupper.
Hvordan kan man praktisere generationsledelse effektivt?
Generationsledelse kan praktiseres effektivt hvis du husker ikke at bruge generationsviden til at lave stereotyper af dine medarbejdere. Du kan bl.a. kombinere generationsledelse med situationsbestemt ledelse.