Grafikken viser overskriften for blogindlægget: Onboarding - checkliste til succesfuld onboarding.

Onboarding: Sådan sikrer du en god start

Onboarding: Sådan sikrer du en god start 1200 628 HR-ON

Sådan sikrer du en god start med onboarding

Skab den med vores Onboarding Checkliste – find tjeklisten til den gode onboarding nederst på siden

Indlægget er opdateret d. 16/11 2023.

Der er mange gode grunde til, hvorfor I bør planlægge et onboardingforløb, inden I byder velkommen til jeres nye kollega. Ud over at I lægger grobunden for en stabil opstart, hvor denne føler sig godt taget imod, øger I også chancen for, at medarbejderen bliver i jobbet i længere tid, end hvis der ikke lå en gennemtænkt onboarding klar.

De kolde fakta er nemlig, at op mod 25 procent af alle nyansatte forlader jobbet, inden det første år er gået, og hele fire procent kommer ikke tilbage efter første arbejdsdag. Det fremgår af bogen Onboarding – flyvende fra start. For at undgå at ligge i slipstrømmen af den statistik, er det alfa omega at I sikrer en optimal onboarding.

Hvis I har udarbejdet en onboardingproces ned til mindste detalje, kan I ifølge en undersøgelse fra Glassdoor understøtte fastholdelsen af nye medarbejdere med 82 procent og produktiviteten med over 70 procent. Det er en gulerod, der er værd at gå efter.

Hvad er onboarding?

Onboarding er et udtryk for den proces, der sker, når en ny medarbejder starter og skal introduceres til arbejdspladsen. Det gør man blandt andet ved at sikre medarbejderen en ordentlig introduktion til virksomhedens kultur. Det er også her at man sikrer relationen til de nye kollegaer. Og at stille krav, der gør, at den nye medarbejder præsterer sit bedste.

En god onboarding-periode vil spare meget tid og ressourcer, da den nye medarbejders succes i virksomheden er afhængig af en god onboarding-proces. 

For at sikre et succesfuldt onboarding-forløb, kan det være en god idé at forberede jeres nye medarbejder allerede inden første arbejdsdag. Det er – kort sagt – preboardingen. Med HR-ONs HR-system, HR-ON Staff kan I samle både onboarding checkliste og preboarding checkliste i vores processtyringssystem.

Det kræver ikke særlige it-kompetencer at oprette processen, og den kan bruges igen og igen til fremtidige nye medarbejdere. Dermed sparer du tid, når først den er kreeret – læs meget mere omkring Preboarding og få en gratis checkliste, der er lige til at vinge af her.

Grafikken viser fordelene ved en god onboarding proces.

Skab et tilhørsforhold ved at uddele opgaver tidligt i forløbet

Målet med en god onboarding er, at medarbejderen føler sig som en del af holdet. Det forudsætter, at I giver den nye spiller på holdet mulighed for at etablere sociale relationer med den øvrige del af medarbejderstaben. Første step er at byde velkommen i teamet og sørge for en introduktion til teammedlemmerne, hvor den nye kollega også fortæller lidt om sig selv.

Derudover kan I tage de næste trin, som det passer ind i jeres virksomhed. Men en af de første step bør være, at jeres nye kollega er klar over, hvilke opgaver der skal løses. Det er faktisk en fordel, hvis medarbejderen forholdsvist hurtigt får tildelt nogle opgaver. På den måde kan den nye kollega få følelsen af at være med til at bidrage med værdi til virksomheden ret tidligt i onboardingen. Når den nyansatte får fingrene i konkrete opgaver relativt hurtigt i ansættelsesforløbet, vil det sandsynligvis øge tilhørsforholdet og dermed muligheden for at få en god start og falde godt til.

De øvrige forskellige trin, der er vigtige at huske i onboardingprocessen, kommer vi ind på herunder. Overordnet sagt er det praktiske opgaver, der sikrer, at medarbejderen får adgang til relevante systemer, kender navnene på kollegerne i teamet og ved hvem, man kan gå til med spørgsmål.

Værktøjer og tjekliste til en succesfuld onboarding

Hos HR-ON ønsker vi at skabe alle forudsætninger for, at I kan sætte en udførlig onboardingproces op. Derfor har vi lavet værktøjet ‘’Processer’’ til jer i HR-ON Staff. Her behøver I blot at oprette de forskellige trin i onboardingen én gang, og dernæst kan I tilknytte de medarbejdere, der skal være en del af processen. Det kan være kontaktpersonen, den nærmeste leder og selvfølgelig den nye kollega.

På den måde har I en skabelon til en grundig onboarding, som I kan bruge igen og igen. Derudover er det let at tilpasse skabelonen fra gang til gang, alt efter hvilken medarbejder I skal til at byde velkommen til. 

Vi har desuden lavet en Onboarding Checkliste, som I kan downloade herunder. Tjeklisten er baseret på best practices, der virker for mange virksomheder uanset branche og størrelse. På den måde kan I løbende krydse hvert trin af i takt med, at onboardingen skrider frem. Ligesom I kan bruge tjeklisten til at krydstjekke med det onboardingforløb, I eventuelt allerede har sat op i HR-ON Staff.

I kan også finde de 10 mest effektive metoder til at styrke vidensudvikling i onboarding af nye medarbejdere lige her.

FAQ: Onboarding

Hvad er onboarding?

Onboarding er at styre det, der sker, når en ny medarbejder introduceres. Det gør man blandt andet ved at sikre medarbejderen en ordentlig introduktion til virksomhedens kultur.

Hvorfor er onboarding vigtigt?

Onboarding er vigtigt for at sikre relationen til de nye kollegaer, og at stille krav der gør, at den nye medarbejder præsterer sit bedste.

Hvad er god onboarding?

God onboarding går ud over grundlæggende introduktion; det indebærer klar kommunikation, en struktureret plan, en indbydende atmosfære og bestræbelser på at hjælpe medarbejderne med at føle sig tilknyttet til virksomheden.

Hvad er dårlig onboarding?

I en onboarding proces er det især vigtigt, at den nye medarbejder føler sig velkommen i virksomheden. Ved at undlade en ordenlig introduktion til kolleger, virksomhedens kultur og de nye opgaver, kan man risikere at skabe en demotiveret medarbejder.