Optimer din medarbejderproces med disse 6 HR-termer
At udarbejde den perfekte medarbejderproces kan være en udfordrende opgave. En effektiv medarbejderproces spiller en central rolle i at fremme en positiv arbejdskultur og øge produktiviteten. Vi har derfor samlet de 6 vigtigste HR-termer inden for medarbejderprocessen, som du bør kende til.
Denne gang slår vores HR-ordbog op i kapitlet om medarbejderproces, og koncentrerer sig om de 6 vigtigste HR-termer, du bør kende for at opnå en effektiv medarbejderproces.
Når vi taler om medarbejderprocessen, dækker det hele forløbet fra medarbejderens start i virksomheden, til tidspunktet hvor de tager afsked. En effektiv medarbejderproces har som mål at finde den rette kandidat til din virksomhed, samt sørge for at alle trin i medarbejderrejsen er veludførte.
Der er adskillige gode grunde til at optimere din medarbejderproces. Selvom vi er opmærksomme på, at det kan kræve tid og ressourcer, er indsatsen helt sikkert det værd. For at komme i gang, kan du starte med at udforske vores 6 HR-termer, og få en dybere forståelse for emnet.
Få styr på din medarbejderproces med disse 6 HR-termer
Hvad er preboarding?
Preboarding er det forløb, der foregår fra en nyansat underskriver sin ansættelseskontrakt til første arbejdsdag, og har været igennem dit rekrutteringssystem. Preboarding-forløbet starter før onboarding, hvor den nyansatte bl.a. har mulighed for at besøge arbejdspladsen, få en rundvisning eller møde medarbejderstaben gennem sociale arrangementer. Disse forskellige aktiviteter er med til at hjælpe den nye medarbejder med at danne sig et indtryk af arbejdspladsen.
Hvorfor er preboarding vigtigt?
Preboarding er vigtigt, fordi en virksomheds konkurrenter også er ude efter at få ansat den bedste kandidat. Selvom en nyansat har underskrevet sin ansættelseskontrakt, findes der andre stillinger, som potentielt kan være fristende. Preboarding-processen kan være med til at fastholde spændingen ved det nye job og dermed sørge for, at medarbejderen forbliver i virksomheden.
Læs også: Giv jeres nye medarbejder en god start med preboarding
Hvad er onboarding?
Onboarding er det forløb, en ny medarbejder gennemgår på første arbejdsdag. I onboarding-processen bliver den nyansatte bl.a. introduceret for arbejdspladsen og kollegerne med det formål, at den nye medarbejder bliver sat godt ind i virksomhedskulturen.
Onboarding er som regel HR-afdelingens ansvar, som også sidder med preboarding og offboarding.
Hvorfor er onboarding vigtigt?
Onboarding er vigtigt, fordi en god opstart i virksomheden er med til at sørge for, at den nye medarbejder kan præstere sit bedste. Er onboarding-forløbet succesfuldt, kan det også være med til at sikre, at medarbejderen ikke opsiger sin stilling inden for første ansættelsesår.
Hvad er offboarding?
Offboarding sker, når en medarbejder fratræder sin stilling eller bliver opsagt i en virksomhed. Offboarding-forløbet sørger for, at afskedigelsen mellem medarbejder og virksomhed er givende for begge parter i forhold til, hvad der har fungeret godt eller dårligt i virksomheden, hvad årsagen er til, at medarbejderen forlader virksomheden, og meget mere. Offboarding er det modsatte af onboarding.
Hvorfor er offboarding vigtigt?
Offboarding er vigtigt, fordi afskedigelsen påvirker virksomheden. En succesfuld offboarding-process handler bl.a. om at få kommunikeret processen til medarbejderstaben, så der ikke spredes rygter, sørge for at udstyr og lignende overdrages korrekt til virksomheden, opdatere medarbejderinformation, og takke medarbejderen der forlader virksomheden for indsatsen og samarbejdet.
Læs også: Den ultimative tjekliste til professionel offboarding
Hvad er Blended Learning?
Blended Learning er en kombination af forskellige læringsverdener. Man kan altså benytte forskellige aktiviteter og læringsmetoder, så hver medarbejder har mulighed for at lære om virksomheden på forskellige vis, da én læringsmetode nødvendigvis ikke passer til alle. Lige fra e-learning til workshops, mulighederne er mange, og din virksomhed har derfor mulighed for at skræddersy sin hel egen undervisning.
Hvorfor er Blended Learning vigtigt?
Udnyt Blended Learning til at imødekomme dine medarbejderes forskellige læringsstile, og giv dem mulighed for at lære efter eget tempo, og deltage i diskussioner og øvelser. Det kan være med til at give medarbejderne motivation og bidrage til at fremme en positiv arbejdskultur.
Hvad er et Exit Interview?
Et Exit interview er en af de sidste gøremål i offboarding-processen, når en medarbejder stopper i virksomheden. Formålet med et Exit interview er at indsamle relevant og ærlig feedback fra medarbejderen, omkring oplevelsen af at være ansat i virksomheden, og sige farvel på en ordentlig måde.
Hvorfor er Exit Interview vigtigt?
Exit interviews kan være med til at belyse problemstillinger, som ikke nødvendigvis er kendte for virksomheden i forvejen. Det kan være problemstillinger såsom, medarbejderens syn på arbejdsopgaver i forhold til stillingen, medarbejderens syn på virksomhedens arbejdskultur, løn mm.
Hvad er et onboarding-program?
Et onboarding-program skal være med til at strukturere din onboarding-proces. Prioritering af et onboarding-program burde være en topprioritet for enhver virksomhed. Det udgør fundamentet for de første indtryk, som medarbejderen får, og har en direkte indflydelse på deres fremtidige engagement og produktivitet.
At opsætte et onboarding-program er ligetil i et HR-system. I HR-ON Staff kan du nemt skræddersy og administere din onboarding-proces for nye medarbejdere. Systemet gør det muligt, at automatisere og strømline hele onboarding-processen fra start til slut.
Styrk din medarbejderproces: Udvid din HR-ordbog!
Bare rolig! Ønsker du at udvide dine HR-termer yderligere, så kan du tage et kig i vores HR-ordbog. Vi gennemgår løbende begreber og termer inden for HR og rekruttering, og opdaterer løbende vores HR-ordbog.
Se vores andre kapitler i vores HR-ordbog herunder, så du kan mestre dine HR-færdigheder.