Sådan sadler I om til den hybride arbejdsplads
– 5 tips til at få succes med den hybride arbejdsplads
Den hybride arbejdsplads er en tendens, der er kommet for at blive. Formatet så for alvor lyset under pandemien, som rystede posen og gjorde kontoret til en ‘’smittebombe’’. Hjemmet blev den nye arbejdsplads med utallige online teammøder. Men hvad betyder det at have en hybrid arbejdsplads – og hvilken betydning får det, når Corona har sluppet taget i os?
Tænker du som virksomhedsleder over, hvordan du former den hybride arbejdsplads, nu hvor det ikke længere er en nødvendighed, fordi Corona er ude af billedet?
Dine medarbejdere efterspørger det. Det har været længe undervejs – lang tid før pandemien, men først nu har vi set, at det faktisk kan lade sig gøre.
HR skal ind i en ny æra og skabe den hybride arbejdsplads med medarbejderne – derfor giver vi dig her en gennemgang af, hvad du skal være opmærksom på. Hvad skal du gøre for at bevare motivation og produktivitet samtidig med, at du giver plads til det hele menneske?
Det her blogindlæg er for dig, der gerne vil være hybrid og tilbyde jeres medarbejdere en hybrid arbejdsplads. Eller måske er I fortsat med den hybride arbejdsplads efter Corona og mangler værktøjer til at gøre den endnu bedre? Stadig i tvivl om det hybride kontor er for jer – læs vores artikel om fordele og ulemper ved den hybride arbejdsplads her.
Hvad er en hybrid arbejdsplads?
En hybrid arbejdsplads er en fleksibel løsning, der tillader at medarbejdere kan arbejde hjemmefra, på kontoret eller på forskellige tidspunkter af dagen. Fleksibiliteten kan naturligvis variere alt efter behov, virksomheden og arbejdsopgaverne. Der findes mange forskellige modeller – nogle mere faste end andre.
Hvilken hybrid-model passer til jer?
Der er mange forskellige måde at arbejde sammen og hver for sig. Det gælder om at finde den, som passer til jeres virksomhed. Det kan også være, at det slet ikke fungerer for dele af virksomheden eller typer af arbejdsopgaver. Find en model nedenfor eller skab jeres helt egen.
Remote er en engelsk term for afsides og bliver ofte brugt til at beskrive modsætningen til at være på et kontor. Remote er ikke begrænset til hjemmekontor, da remote også kan betyde at sidde i et andet land.
5 forskellige hybride modeller:
Der findes mange forskellige modeller – nogle mere faste end andre. Her har vi listet fem eksempler på modeller for den hybride arbejdsplads.
- 100 % Remote
Medarbejdere arbejder mest, hvis ikke hele tiden, remote. Kan også gælde for medarbejdere i andre lande. - Selvbestemmende Hybrid
Medarbejderen bestemmer selv, hvornår de er på kontoret vs remote. Den mest flydende af alle modellerne. - Hybrid Split
Virksomheden eller medarbejderen deler ugen op i dage på kontoret og remote. Ofte baseret på teamniveau eller funktion. - Rullende Hybrid Split
Dagene skifter fra uge til uge, så alle medarbejdere kører et rullende skema for hjemmearbejdsdage og dage på kontoret. - Hybrid Mix
Og så er der en mest fleksible for alle parter, der efterlader både medbestemmelse til medarbejderen og virksomheden, der sammen lægger planen. Ofte på et månedsbasis, så der er bedre mulighed for at planlægge.
Gør det digitale miljø fysisk
Når I skal samarbejde på tværs af det digitale og fysiske miljø, er der fare for, at remote medarbejdere bliver glemt. Hvilket er synd, da de ofte leder efter måder at engagere sig på hjemmefra.
Det største problem ses i møder – 1:1 møder er ofte lette at tage online, men bevæger vi os først op i større møder, så bliver remote medarbejderen glemt i mængden af fysiske deltagere.
En måde at imødekomme dette på er at flytte den remote medarbejder ned fra storskærmen til en flytbar enhed. Det vil gøre det muligt at placere de remote medarbejdere ved bordet i stedet for på en storskærm. Ved at have dem på flytbare enheder er det også bare muligt at holde gruppearbejde i mødet og meget mere.
Lav mikro-mødelokaler
Storrumskontorer kan virke voldsomt efter en lang tid med enmandsstuer og køkkener. Det er tid til at vende det hele lidt om. I stedet for kun at have store mødelokaler, kan I etablere flytbare moduler såsom vægge, stole og borde. Det vil gøre det muligt at skabe private rum midt i det åbne kontormiljø.
De flytbare moduler kan både skabe enrum, men også bruges til mindre møder. Det I bør overveje er, hvordan I kan skabe en mere dynamisk arbejdsplads, som har fokus på steder til fordybelse og steder til samarbejde.
Kan virksomheden være mere end en virksomhed?
Flere og flere virksomheder ser deres bygninger som udgifter, som er svære at bytte ud med mindre eller større. Ved at revurdere hvad bygningen kan bruges til, kan man skabe nye miljøer uden for åbningstiden.
Ting I kan overveje at gøre med jeres lokaler;
- Leje mødelokaler ud til startups
- Leje jeres kantine ud til større og mindre events
- Gøre det muligt for aftenskoler at bruger jeres faciliteter
- Lade kunstnere udstille i jeres lokaler
Der er mange muligheder for at udnytte lokalerne og bringe nyt liv ind i ellers stillestående lokaler.
Sæt rammerne og evaluér ofte
Der er ikke noget, som skal være så fast, at det ikke kan ændres hurtigt. Det gælder også for rammerne for remote vs kontordage. Uanset hvilken model I har valgt, så gælder det om at være klar i udmeldingen herom.
- Hvornår må man arbejde hjemme / remote?
- Hvordan skal det meldes ud til kollegaer og leder?
- Hvad har man brug for at arbejde hjemmefra / remote?
- Hvor ofte skal der følges op på remote medarbejdere?
- Hvordan sikrer I motivationen på både den fysiske og digitale arbejdsplads?
- Hvordan kan I engagere medarbejdere på afstand?
I sidste ende handler det om at give plads til de mange forskellige menneskelige behov. Det der er det rigtige for én medarbejder, er ikke nødvendigvis det rigtige for en anden medarbejder. Hvis I kan rumme de forskellige behov, så når I langt med at skabe en hybrid arbejdsplads.