3 gratis tips til blind rekruttering

Blind rekruttering: Sådan kommer du i gang

Blind rekruttering: Sådan kommer du i gang 1200 628 HR-ON

Blind rekruttering: Sådan kommer du i gang

Ønsker du en mangfoldig arbejdsplads med plads til alle? Det starter med rekrutteringen. Tal viser, at vi er biased, når vi rekrutterer, og ubevidst vælger kandidater, der ligner os selv. Med blind rekruttering kan du øge sandsynligheden for at rekruttere mangfoldigt.

Det kræver et målrettet arbejde at skabe en arbejdsplads, der emmer af diversitet og inklusion. Det hele starter i rekrutteringen af nye medarbejdere. Men for at komme ansættelsesudvalgets (ubevidste) bias til livs, kan du indføre blind rekruttering som benspænd.

Hvad er blind rekruttering?

Når vi taler om blind rekruttering, betyder det, at identitetsmarkørerne fjernes fra kandidaternes data. Dermed er ansøgningsudvalget blind over for de parametre, der ifølge forskning farver vores dømmekraft, når vi rekrutterer nye medarbejdere. Identitetsmarkørerne er fx køn, alder, etnicitet.

I denne artikel kan du læse:

Rekrutteringsansvarlige: Vi bliver påvirket af eget bias

I svensk forskning taler man om begrebet “homosocialitet”. Det dækker over, hvordan mennesker som minder om hinanden, også identificerer og orienterer sig mod hinanden. Dermed kan tendensen også være, at man ansætter en, der minder om sig selv, fordi man så ved, hvad man får.

Og det faktum at bias i rekruttering sker, bekræfter tal fra Rekrutteringsanalysen 2024, som Konsulenthuset Ballisager står bag. Her svarer 80 % af de adspurgte rekrutteringsansvarlige, at de bliver påvirkede af egne værdier og holdninger, men er bekendt med, når det hænder.

Det er et vigtigt faktum at være bevidst om det ubevidste bias, man går rundt med. Det er som et par briller, man ser verden med, og det er sådan, mennesket skal være fra naturens side. Og derfor kan det være svært at lægge væk, men her kan blind rekruttering hjælpe et stykke af vejen.

Hvem kan bruge blind rekruttering?

Det er i princippet alle typer virksomheder og organisationer, der kan bruge blind rekruttering. Men der kan være stillinger, hvor blind rekruttering ikke kan bruges – eksempelvis kønsspecifikke job såsom jobbet som katolsk præst, som historisk set kun besættes af mænd. Men det er et ansættelsesudvalg, de færreste af os ender i …

I praksis fungerer blind rekruttering sådan, at man undlader at få data fra kandidaten, der indikerer køn, alder og etnicitet. Dernæst vurderer man kandidater ud fra kvalifikationer og kompetencer, indkalder til samtale og først her ser man, hvem man har udvalgt.

Derfra – til samtalerne – er processen i sagens natur ikke længere blind, men formodentligt er udvalget af kandidater mere varieret, end hvis første del af rekrutteringsprocessen er foregået, som den plejer.

Download Trivselskort

Hvilke fordele og ulemper er der ved blind rekruttering?

En af fordelene ved at bruge blind rekruttering er, at du øger muligheden for en mangfoldig medarbejderskare. Ved at rekruttere “blindt” undgår du og ansættelsesudvalget at blive farvet af de ubevidste bias, I har. Dermed er der større sandsynlighed for, at I ansætter medarbejdere, der ikke nødvendigvis ligner jer selv. Og det øger mangfoldigheden på arbejdspladsen, hvilket også har en række fordele, som du kan læse her.

En af ulemperne er, at processen kan være mere omstændig, end hvis du rekrutterer på den sædvanlige facon. Det skyldes, at du i blind rekruttering skal afsætte tid til, at en, der ikke er en del af ansættelsesudvalget, gennemgår ansøgningerne og streger den data ud, der giver et hint om ansøgerens identitet. Selv hvis I ikke beder om navn, alder, køn osv. i ansøgningsformularen, kan der stadig snige sig oplysninger ind om fx modersmål, der kan angive etniciteten på ansøgeren.

Medarbejderne Lennard og Darlene i HR-ON

Kollegerne Lennard og Darlene hos HR-ON taler sammen. Foto: Jonas Normann

3 tips: Sådan kommer du i gang

Hvis du ønsker at give dig i kast med blind rekruttering, skal du tænke anderledes i din rekruttering, end du plejer. Fx skal kandidaterne ikke have muligheden for at uploade et profilbillede. Overvej også at bede kandidaten lade være med at nævne årstallet for afgangseksamen i folkeskolen og bestået gymnasial uddannelse, der er med til at danne et billede af vedkommendes alder.

På den måde er der større sandsynlighed for, at ansøgerudvalget kan se bort fra parametre, der farver indtrykket af kandidaten, så udvalget i stedet udelukkende kigger på faglige kvalifikationer og kompetencer.

Her får du tre tips til at komme i gang med blind rekruttering:

Step 1: Gør opmærksom på i jobopslaget, at I bruger blind rekruttering, og at I derfor frabeder jer oplysninger som køn, alder samt et billede.

Step 2: Sæt en medarbejder, der ikke er med i ansættelsesudvalget, til at fjerne identitetsmarkører i de indkomne ansøgninger og CV’er.

Step 3: Nu kan udvalget læse materialet og derfra blindt vurdere, hvem der skal til samtale.

Vil du vide, hvordan du kan bruge blind rekruttering med HR-ON Recruit? Kontakt vores support her.

Book en demo

FAQ: Hvad er blind rekruttering?

  • Blind rekruttering er en term for, hvordan man kan rekruttere i blinde så at sige. Det vil sige, at man ikke kender identitetsmarkører på kandidaterne som navn, køn, alder og etnicitet. Dermed er der større sandsynlighed for at rekruttere mere mangfoldigt.

  • Blind rekruttering er i princippet brugbart for alle typer virksomheder og organisationer, der ønsker en mere mangfoldig arbejdsplads. Forskning viser, at vi har tendens til at rekruttere medarbejdere, der ligner os selv. Med blind rekruttering undgår man et bias og er dermed mere tilbøjelig til at rekruttere mangfoldigt.

  • Fordelene ved blind rekruttering er, at du sikrer en mere mangfoldig rekruttering af nye medarbejdere til din arbejdsplads, når du ikke kender identitetsmarkører som navn, køn, etnicitet m.m. Dermed er du ikke farvet af din idé om, hvilken type medarbejder der passer ind.

  • Ulempen ved blind rekruttering kan være, at det er svært at at gøre det til en 100 % blind metode. Fx kan der i et CV stå, at kandidaten taler hindi som modersmål, hvilket er en kvalifikation, som kan være værd at nævne i CV’et i nogle type stillinger, men det antyder samtidig kandidatens oprindelse.