DA - Offboarding

Få brugbar feedback fra et exit-interview

Få brugbar feedback fra et exit-interview 1200 628 HR-ON

Få brugbar feedback fra et exit-interview

Når en medarbejder skal vinke farvel til virksomheden og kollegerne, er din rolle som HR-ansvarlig meget vigtig. Selvom en offboarding umiddelbart emmer af punkter som overlevering af arbejdsopgaver og indkøb af en tak for nu-gave, kan I som virksomhed få brugbar feedback, hvis du også prioriterer et såkaldt exit-interview.

Hvis det er tid til, at en af jeres medarbejdere skal takke af, er der flere trin, du som HR-medarbejder bør sørge for bliver eksekveret. En overdragelse af arbejdsopgaverne og en farvel-buket er ikke tilstrækkeligt, hvis I ønsker at gribe den gyldne mulighed, der er, for at få værdifuld feedback fra medarbejderen.

Når en kollega skal forlade virksomheden, er der nemlig en unik åbning til at tage en samtale op, hvor vedkommende kan fortælle godt og skidt om samarbejdet med kolleger samt nærmeste leder. 

Ofte vil du opleve, at medarbejderen er mere tilbøjelig til at åbne op i en afsluttende samtale end ellers, alene af den grund at vedkommende allerede har en fod ude af huset, hvilket gør det nemmere at give sin helt ærlige mening om styrker og svagheder i virksomheden.

Efter et exit-interview sidder du potentielt tilbage med brugbar data, som I kan bruge til at optimere i forhold til virksomheden. Det kan være problematikker, du måske ikke har haft kendskab til. Men hvordan griber du sådan et exit-interview an? Følg guiden herunder.

Hvorfor har du valgt at stoppe?

Der er nogle overordnede spørgsmål, du med fordel kan tage udgangspunkt i for at øge chancen for at få nyttig data. Du kan altid tilføje flere spørgsmål afhængig af, hvilken medarbejder du sidder overfor og hvilken form for exit, der er tale om. 

Nogle medarbejdere foretrækker at arbejde hjemme indtil sidste arbejdsdag, mens andre har det fint med at fortsætte som før og stille og roligt overlevere arbejdsopgaverne.

Det er oplagt at starte med at spørge ind til, hvorfor medarbejderen har valgt at fratræde sin stilling (såfremt vedkommende ikke er blevet sagt op). Den data, du får her, kan handle om et ønske om luftforandring, et uforløst ønske om højere løn, utilfredshed med arbejdsvilkår, svært samarbejde med kolleger, svært samarbejde med nærmeste leder, manglende udfordringer og så videre.

Hvilke spørgsmål kan du spørge om under et exit-interview? 

Sørg for at der er trygge rammer under samtalen, hvor medarbejderen føler sig tilpas ved at dele eventuelt følsomme svar.

Andre gode spørgsmål kan være:

  • Hvordan har samarbejdet været med nærmeste leder?
  • Hvordan har samarbejdet været med teamet?
  • På hvilke områder er dit (eventuelle) nye job mere spændende end dit nuværende?
  • Hvad kan vi som virksomhed gøre bedre?
  • Hvilke tiltag kunne vi have gjort for at have forhindret din opsigelse?
  • Kunne du overveje at komme tilbage til os engang?
  • Har der været opgaver i jobbet, du ikke følte dig motiveret til at løse?

Rund exit-interviewet godt af

Når du er kommer til slut, kan du runde det af ved at få et overblik over de mange opgaver, som vedkommende har siddet med. Det giver dig nemlig de bedste vilkår til at sammenflette et stillingsopslag, når du skal finde en ny kollega.

Spørg gerne ind til både de oplagte opgaver, som ofte følger med stillingen, men også de opgaver, der er blevet påtaget af vedkommende. Det kan være, at de har været en del af festudvalget, har løst opgaver, som ikke kan sættes direkte i forbindelse med deres stillingsbetegnelse eller noget helt tredje. 

Har du brug for en overordnet gennemgang af den gode offboarding? Så tjek den ultimative liste til professionel offboarding, som du kan downloade gratis her.