5 råd: Sådan sikrer du fastholdelse af medarbejdere
Det er vigtigt at sætte fokus på at fastholde medarbejdere. For det er dyrt, når dygtige medarbejdere stopper, og du skal rekruttere og onboarde nye. Men hvordan fastholder du bedst medarbejderne? Læs med her og få 5 konkrete råd.
Ordentlig løn, medarbejdergoder, fleksible arbejdstider og muligheden for at udvikle sig. Det er nogle af de nøgleord, der er vigtige at have fokus på, når det kommer til at fastholde medarbejdere. Men spørgsmålet er, om det er nok?
Fastholdelse af medarbejdere giver mening på flere planer. Det er blandt andet af økonomiske årsager, fordi det koster knaster at miste en ansat, der besidder den know-how om virksomheden, man kun kan have qua ens erfaring og tid i virksomheden, men også fordi det er dyrt at rekruttere og i sidste ende onboarde en ny.
En undersøgelse viser, at det koster mellem tre-fire gange den løn, jobbet giver at skulle “starte forfra.” Det kan derfor godt betale sig, at du har en strategi til, hvordan du fastholder medarbejderne.
Når pusten går af ballonen: Undgå demotiverede ansatte
Derudover kan det give en form for demotiveret følelse blandt den gruppe af kolleger, der sidder tilbage, når en medarbejder forlader virksomheden. Det kan ligefrem skabe et dyk i produktiviteten, fordi moralen dykker, og dynamikken bliver ændret.
Og hvordan sikrer du så, at medarbejderne i højere grad vælger at blive frem for at søge nyt? Læs med her og få fem konkrete tips, som vi uddyber i afsnittene under opsummeringen.
OPSUMMERING: Sådan fastholder du medarbejderne
- Råd 1: Tag pulsen – undersøg hvordan det står til i det daglige
- Råd 2: Medarbejdernes udvikling – hvordan ønsker den enkelte at udvikle sig?
- Råd 3: Miljø, kultur og fællesskab – skab og understøt det gode sammenhold
- Råd 4: Virksomhedens formål – mind om hvordan medarbejderne bidrager til det
- Råd 5: Generationshensyn – vær opmærksom på forskellige behov
Råd 1: Fasthold medarbejdere ved at tage pulsen på arbejdspladsen
Når det kommer til fastholdelse af medarbejdere, er det altid et godt sted at starte med at undersøge, hvordan det står til i det daglige i virksomheden. Det kan være ved at vurdere arbejdspladsen ud fra følgende tiltag:
- Fratrædelsessamtaler: Find årsagen til hvorfor medarbejdere siger op
- Analysér mønstre: Er der afdelinger, hvor den ene efter den anden fratræder? Find årsagen
- Få indblik i stemningen: Spørg veletablerede medarbejdere om arbejdsmoralen blandt kollegerne
- Fornem pulsen: Brug fx Pulsmåling fra HR-ON Staff til at se, hvordan medarbejderne trives
- Undersøg behov: Har medarbejderne ønsker til noget, der kan forbedre stemningen eller trivslen?
- Sæt trivsel på dagsordenen: Øg trivslen ved at inddrage de ansatte fx med HR-ONs trivselskort
Råd 2: Hvordan vil medarbejderne gerne udvikle sig?
Det er vigtigt at integrere medarbejderne så meget som muligt, når vi taler om en strategi for, hvordan du bedst sørger for, at de bliver på arbejdspladsen. Vær derfor god til at inddrage dine kolleger og spørg hvilke forslag, de har.
Lad medarbejdere komme med ønsker til:
- Udvikling: Hvordan og hvor meget vil den enkelte gerne udvikle sig fagligt?
- Materielle ting: Er der konkrete ting, de savner i hverdagen på arbejdspladsen, der kan forbedre dagligdagen? Fx ergonomiske redskaber, hygiejneprodukter, lydisolerede hovedtelefoner m.m.
- Sociale tiltag: Mangler I tid til hyggen i løbet af en arbejdsuge? Det sociale element spiller en kæmpe rolle i vores dagligdag, så lyt også til medarbejdernes forslag til forbedring på denne front
Råd 3: Zoom ind på miljøet, kulturen og fællesskabet
Apropos sociale tiltag så giver et godt fællesskab på arbejdspladsen ganske enkelt en større motivation i hverdagen. Og når vi bruger så mange timer af vores liv på arbejdet, er det essentielt, at det giver os værdi fagligt såvel som socialt.
Et godt fællesskab skubber også til medarbejdernes tilhørsforhold til din virksomhed. Det giver et større engagement og i sidste ende produktivitet. Samtidig skaber det større grobund for, at dine medarbejdere er loyale over for virksomheden og har lyst til at forblive en del af den.
Sociale tiltag kan komme i mange former, og som nævnt i afsnittet ovenfor, er det en god ide, at du inddrager dine kolleger, så de kommer med forslag til, hvordan I kan øge følelsen af fællesskab. På den måde tager den enkelte mere ejerskab, og der er større chance for, at de føler sig set og hørt.
Kollegerne Emilie og Nanna hos HR-ON taler sammen. Foto: Jonas Normann
Råd 4: Mind om virksomhedens formål
Et fjerde sted at sætte ind, når det kommer til at øge dine medarbejderes lyst til at blive ved med at arbejde i virksomheden, er at minde om hvilket formål virksomheden er sat i verden for.
Det, at en virksomhed udvikler eller arbejder med noget, der hjælper nogen eller gør en forskel for andre, er typisk en motiverende faktor i sig selv for mange medarbejdere. Fx viser en undersøgelse, at ni ud af ti personer er villig til at tjene mindre i løn for et arbejde, de finder mere meningsfuldt.
Sørg for at understrege virksomhedens formål ved relevante lejligheder og kom evt. med konkrete eksempler, hvis du fornemmer, der er brug for at understrege, hvordan jeres formål skal forstås helt jordnært.
Råd 5: Inddrag generationerne på forskellige måder
Det sidste råd i forhold til fastholdelse af medarbejdere er at huske, at medarbejdere er forskellige. Det kan især komme til udtryk, hvis din virksomhed er mangfoldig, og der er flere generationer på arbejdspladsen.
For eksempel vil 56% af Gen Z og Millenials-generationerne opsige et job, der ikke bringer dem tilfredsstillelse og lykke. Derudover er en ting som jobsikkerhed en mindre bekymring for de yngre generationer, end det er for deres ældre kolleger. Især Gen Z forventes at være mere zappende i arbejdslivet end ældre generationer.
For at imødekomme også de yngre generationer er det vigtigt at inddrage dem og bede om deres input i dagligdagen. Dette fører til en større tilfredsstillelse med jobbet, som netop de unge efterspørger på arbejdsmarkedet.
FAQ: Hvordan sikres fastholdelse af medarbejdere?
Hvilke tiltag kan man gøre, så man i større grad fastholder medarbejderne?
Der er flere forskellige ting, du kan gøre for, at du fastholder medarbejderne. Start med at undersøge, hvordan det går med trivslen i din virksomhed, og dernæst kan du igangsætte tiltag som øger trivslen og sammenholdet i virksomheden.
Hvorfor er det vigtigt at fastholde medarbejdere?
Det er vigtigt at fastholde dine medarbejdere, så de ønsker at forblive i deres job, bl.a. fordi det er dyrt at rekruttere og ansætte en ny. Derudover giver det som regel et dyk i motivationen og produktiviteten, når en medarbejder forlader en virksomhed, blandt de som bliver tilbage.
Er der noget, man skal være opmærksom på, når man arbejder med fastholdelse af medarbejdere?
Det er en god ide at være opmærksom på den forskel, der kan være mellem generationer på arbejdspladsen. Generationerne har generelt set forskellige måder at se på deres arbejdsliv på. Gen Z og Millenials ønsker fx et tilfredsstillende job, der giver en lykkefølelse.
Hvordan sikrer man, at medarbejderne udvikler sig, så de forbliver i virksomheden?
Medarbejderudvikling er en af de vigtigste ting, når man kigger på, hvorfor ansatte forbliver i deres job. Der er muligheden for at udvikle sig fagligt en af de store betydningsfulde parametre. Sørg for dette bl.a. ved at spørge den enkelte, hvordan de ønsker at udvikle sig og i hvilken retning.